


Distància recorreguda: 20,04 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 764 metres, baixant: 764 metres.
Altitud mínima: 547 metres, màxima: 1.109 metres.
Temps total: 5 hores i 38 minuts.
Ens trobem a la Plaça de Sant Sebastià de la població d'Olvan, davant mateix de l'església de Santa Maria.
Iniciem la caminada cap a llevant, baixant cap el Rec de l'Aigua Roja i seguint el camí de Can Floretes i Cal Blau.

Després de creuar el Rec de l'Aigua Roja, el camí s'enfila entre camps de conreu. Arribem a una cruïlla, per l'esquerra el camí asfaltat continua cap a Cal Blau; per la dreta porta a Cal Marigot. Continuem de front i una mica mes endavant deixem a mà esquerra el trencall de Cal Floretes. A partir d'ara l'asfalt passa a ser pista de terra. A poc a poc anem planejant en direcció a la riera de La Riba. En arribar a la zona boscosa, on hi ha una bifurcació, deixem la pista i seguim un corriol que baixa cap a la riera i a un pont.
EL PONT DEL CAMPAMENT DE L'ANTIC "FRENTE DE JUVENTUDES"
L'any 1960, i seguint la política governativa de formació del jovent en l'ideari del "Movimiento", l'O.J.E. ("Organización Juvenil Española") va llogar aquest terreny per construir-hi un campament per fer-hi tandes d'acampada i mentalització durant els estius. Aquest campament portava el nom de "Nuestra Señora de Queralt". Després de creuar el pont sortim a un cobert on antigament hi havia el menjador, entrant de ple en aquest antic campament. Situat al peu de la riera d'Olvan o de la Riba i a tocar del Camí de Valldaura, estava organitzat en dues àrees ben diferenciades i separades pel Camí de Valldaura; en la zona més propera a la riera, s'hi van edificar els menjadors coberts. La cuina es va situar a la banda dreta de la riera i per tal de facilitar l'accés, es va construir el senzill pont de formigó cobert amb teulada d'uralita per el que acabem de passar.
A continuació seguim breument, cap a l'esquerra, el Camí de Valldaura. Tot seguim agafem un corriol cap a la dreta que s'endinsa en els antics terrenys d'acampada. Aquesta zona, situada a llevant del camí, era destinada al campament pròpiament dit i encara hi podem veure l'esplanada per instal·lar-hi les tendes al voltant d'un gran espai central com a nucli de les activitats col·lectives. En un extrem i en posició dominant s'aixeca una capella construïda amb fusta i obra vista, amb una teulada d'una sola vessant.
Després de creuar l'esplanada, enllacem amb el Camí Ral de Sant Maurici, que seguim cap a llevant tot pujant suaument. Estem recorrent un gran planell ple de camps delimitats pel bosc.
Entre esquinçalls de boira ploranera obtenim boniques imatges de grups de vaques que pasturen pels voltants. Anem avançant pel camí principal, deixant de banda els trencalls de dreta i esquerra. Més endavant arribem a un collet a sota el Puigcogull, de 618 m.a., que ens queda a mà esquerra.

Des d'aquest punt, i ajudats per la càmera, veiem cap al nord-est, entre la boira i encara força lluny, un dels nostres punts de pas: el Serrat de Sant Isidre. Un parell de revolts més endavant tenim una bonica vista, a mà esquerra i a l'altra banda de la riera de la Riba, de la masia del Soler.
EL SOLER
Els canvis referits a infraestructures, equipaments i serveis sempre han estat lents en el món de pagès. Així llegim que la electrificació rural no va arribar a El Soler, Valldaura i Campdeparets, fins l'any 1998. Continuem avançant entre camps i clapes de bosc. Després de revoltar els grans camps del Castelló arribem a la masia homònima.
CASTELLÓ
Situada a la vessant de migdia del Serrat de Castelló, de 666 m.a., aquesta masia domina una gran extensió de camps. La caminada revolta el Serrat del Castelló i tot seguit passa a tocar el Rec de la Riba. A la nostra esquerra, entre el camí i el rec, es forma un bonic espai verd regat pel rec i ple de de prímules.
A continuació, i tot just abans de que la pista creui el rec, la deixem i agafem un corriol a la dreta que s'endinsa al bosc. Anem pujant cap a llevant per anar a buscar el Clot del Forn. El revoltem per la seva capçalera i finalment enllacem de nou amb el Camí Ral de Sant Maurici. El seguim cap a la dreta. Al cap de poc arribem a una bifurcació, continuem per l'esquerra i en pujada. Més endavant travessem un esquenall de la Serra de Ramons des d'on obtenim bones imatges de la masia de La Riba situada cap a ponent.
LA RIBA
Es tracta d'una masia d'estructura clàssica, de planta rectangular amb baixos, pis, golfes i teulada, coberta a dues vessants i amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a ponent. La Riba és un dels masos d'Olvan que es troben documentats des de molt antic. Sabem que l'any 1348 es trobava sota la jurisdicció del monestir de Sant Pere de la Portella.
A continuació entrem a la vessant nord de la Serra de Ramons, ens trobem a la Baga de La Riba. A mesura que guanyem alçada les vistes s'amplien cap al nord.
Així, amb el zoom de la càmera, podem situar la masia de Campdeparets, a dalt de tot de la serra del mateix nom, un altre dels punts pels que passarem en la caminada. Més a prop i sota la Serra de la Devesa, també localitzem la masia de Valldaura Nou.
VALLDAURA NOU
El recorregut continua pujant fins a creuar la Serra de Ramons per una collada on hi conflueix, per la dreta, un camí procedent de la masia de Collservera. Nosaltres continuem cap a llevant, ara per la vessant de migdia de la serra. Poc després el camí guanya alçada i continua pel seu llom decantat-se cap al nord-est. Això ens permet descobrir la banda sud d'aquesta serra. Mirant al sud-oest hi veiem la masia de La Pera.
MASIA I MASOVERIA DE LA PERA
MASIA D'OCATA



Unes bones graelles amb les brases a punt, van couen lentament les botifarres. La seva olor característica anuncia, abans d'arribar-hi, la parada més esperada pels marxaires.
Després d'esmorzar i descansar breument, toca re-emprendre la caminada. En aquest moment deixem la pista que seguíem, que continua cap a l'est fins a trobar la carretera asfaltada que porta a Sant Maurici de La Quar.

Així, damunt la Serra de Campdeparets, veiem la masia del mateix nom i a la part baixa, sota la protecció de la Carena de la Devesa, destaca el conjunt de l'antic monestir de Santa Maria de Valldaura, molt utilitzat, en l'actualitat, per a fer estades de colònies. Una mica més endavant entrem en terme de La Quar. A continuació el sender avança per una llenca de calcàries grises, remuntant un contrafort de la Roca dels Plans, tot dirigint-se cap a la pedrera homònima.
El camí voreja el límit occidental de la pedrera de la Roca dels Plans, en una intensa, però curta, pujada vers el nord-est.
LA PEDRERA ROCA DELS PLANS
En aquesta mina a cel obert, s'explota un jaciment d'uns cinc metres de calcàries, gresos i conglomerats localitzats a la finca El Raurell, situada al sud-est del terme municipal de La Quar. El seu impacte visual és força important des del cantó de Sant Maurici de La Quar, però també és visible des de la carretera de Gironella.


Més cap al nord podem observar com s'estenen els serrats de Campdeparets, de les Tombes i de Sant Isidre. En aquest darrer, i amb l'ajuda del zoom, ens apropem a l'ermita de Sant Isidre de La Quar. Finalment, la drecera d'Ocata enllaça amb la pista que porta des de la carretera de Sant Maurici de La Quar a Valldaura. Aquest enllaç es troba en un ampli coll entre la Roca dels Plans i la Roca Llarga. Seguim la pista breument cap a l'esquerra fins a trobar el punt de separació entre les caminades curta i llarga.
Tot seguit, els caminants que hem escollit la ruta llarga, ens enfilem per un corriol que surt a mà dreta cap al nord. Passem per la Roca Llarga, una gran llosa de calcària grisa. Més endavant veiem, a la nostra dreta, els Camps de la Llebre i de seguida entrem en una zona boscosa, a la vessant oriental del Puig Gener, amb molta densitat de boixos.
No tardem gaire en enllaçar amb una pista que prové de Sant Maurici de La Quar. La seguim cap a l'esquerra tot passant per sota els fils d'unes torres d'alta tensió. Anem pujant de nou. De mica en mica, la pista es desdibuixa i es converteix en un corriol. Anem avançant pel llom d'una carena secundària, plena de petites pujades i baixades que ens mantenen sobre els 950 m.a. La vegetació és baixa i molt esclarissada.
Davant nostre, vers el nord, s'estén el Serrat de Sant Isidre amb l'ermita de Sant Isidre de La Quar al seu cim i la masia de La Baumeta als seus peus.
EL SERRAT I ERMITA DE SANT ISIDRE DE LA QUAR

LA BALMETA O BAUMETA
Coneguda popularment com La Baumeta, es tracta d'una masoveria situada sota el Serrat de Sant Isidre formada per una planta baixa i dos pisos. La teulada és a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana de migdia. L'accés principal es troba al primer pis al que s'hi arriba per unes escales. Poca cosa més podem dir-ne excepte, potser, el balcó d'arc rebaixat del segon pis que actualment està reforçat amb un pilar de totxos.
Després de deixar la masia a la nostra esquerra, seguim per la pista asfaltada que es decanta cap a llevant. Més endavant la deixem i agafem un camí que, per l'esquerra, ens porta a la pista forestal que puja al Coll de La Baumeta. Aquesta pista correspon a l'antic Camí Ral de la Portella. Girem cap a la dreta i al cap de poc ens trobem davant la masia de Colltinyós.
COLLTINYÓS
Just abans d'arribar a la casa, deixem la pista i agafem un camí, a l'esquerra, que s'enfila cap al nord pel vessant de llevant del Serrat de Sant Isidre. A mida que anem pujant, donem un darrer cop d'ull a la masia de Colltinyós i a l'ermita de Sant Isidre de La Quar.

A poc a poc anem agafant alçada; passem per trams força drets que després planegen més suaument. De mica en mica el camí s'acosta a les parets del serrat. Trobem parts molt pedregoses, amb grans pedres i blocs caiguts de les parets. De tant en tant trepitgem seccions que
Hem arribat a un petit coll situat a uns 1.000 m.a., entre el Serrat de Sant Isidre, a ponent, i el Puig Corner a llevant. En aquest punt hi passa una ampla pista que per la dreta porta a La Quar pel Coll de la Creu de Jovell, i per l'esquerra a La Portella. A continuació tombem cap a l'esquerra seguint la pista cap a ponent. Hem canviat de vessant i davant nostre, cap al nord i a l'altra banda de la Vall de La Portella, se'ns ofereix el majestuós paisatge de les serres de Picancel i de Catllaràs.


EL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA QUAR

A la bifurcació, deixem el camí de la dreta que continua cap a La Portella i seguim pel de l'esquerra. El camí comença a enfilar-se i les panoràmiques guanyen en amplitud. Els Rasos de Peguera, la Serra d'Ensija, el Cadí, les serres de Picancel i del Catllaràs, i fins i tor el Pedraforca apareixen distingibles en el nostre horitzó.


Com més alçada assolim més elements patrimonials i paisatgístics descobrim. A més del Santuari de la Mare de Déu de La Quar hem destacat com element patrimonial de la zona, sobretot, el monestir de Sant Pere de La Portella. Ara el podem veure entremig de la Serra de Picancel i el Serrat de les Tombes, al fons de la vall.

EL MONESTIR DE SANT PERE DE LA PORTELLA O DE FRONTANYÀ


Avancem una mica més i arribem a un collet amb molt poca vegetació. A mà esquerra arrenca un corriol que amb una ziga-zaga puja fins el cim del Serrat de Sant Isidre. La caminada continua, començant a davallar per la vessant occidental del serrat. A mitja baixada arrenca a mà esquerra l'accés occidental per pujar al cim del Serrat de Sant Isidre. Continuem gaudint de les precioses vistes sobre la Serra de Picancel i la del Catllaràs.

EL COLL DE LA BAUMETA


En aquest punt hi ha ha el tercer control de la caminada i també un avituallament a base de taronges, refrescs i aigua. Amb molta amabilitat i paciència, les simpàtiques col·laboradores ens responen a tots el dubtes i preguntes que tenim sobre l'entorn. Així, entre altres coses, ens parlen de les possibles tombes que donarien nom al serrat homònim.
Després d'aquesta breu aturada, deixem a mà dreta la pista que puja de la font de la Fageda i agafem el camí de l'esquerra que va cap a Campdeparets. Passem al vessant, obac tot faldejant cap al nord-oest, pel Serrat de les Tombes. Al cap d'una estona deixem la pista i agafem un corriol que arrenca a mà dreta. Aquest és un tram encisador,


SANT MIQUEL DE LES CANALS


A Sant Miquel de les Canals hi ha una masia, la pallissa i una petita ermita rural romànica, amagada sota el brancatge dels arbres que ens la fan invisible des d'on estem nosaltres. També veiem diversos masos, com l'antigament majestuós, i avui enrunat, mas de Corrúbies, que testimonien el secular aprofitament agropecuari d'aquestes muntanyes.
EL MONESTIR DE SANTA MARIA DE VALLDAURA


De tot el conjunt de Valldaura, destaca el monestir de Santa Maria, situat al peu de la Serra de Campdeparets, en un indret isolat conegut com el Favar. Es tracta d'una abadia cistercenca femenina fundada pels senyors de La Portella, al segle XIII. Pròxima al monestir hi ha l'església de Valldaura, una senzilla capella d'estil romànic tardà del segle XIII. Durant la caminada haurem localitzar els indrets més notables, arquitectònicament, d'aquest sector del Berguedà: el Santuari de La Quar, i els monestir de La Portella i de Valldaura.
Més endavant se'ns uneix per la dreta un camí que va al Santuari de la Portella. Hem arribat als Camps del Solell, a 1022 m.a., una ampla collada des de la que es veu, ja molt a prop, la masia de Campdeparets.
MAS DE CAMPDEPARETS
La masia és de planta basilical amb el carener perpendicular a la façana i la coberta a dues aigües. L'edifici principal té adossats dos cossos més, un a ponent amb una galeria porxada d'arc de mig punt, i l'altre davant la façana principal a migdia, seguint l'estructura del cos antic però de dimensions més petites.
LA CAPELLA DE SANT JOSEP DEL MAS DE CAMPDEPARETS
A tocar de la masia hi ha una capella moderna, de planta rectangular i dedicada a Sant Josep. El portal d'accés, situat a la façana de migdia, és adovellat i d'arc rebaixat, amb la clau en forma de tascó i on hi ha gravada la data de l'any 1843.

EL BOIX
Les llindes de les finestres del mig i de la dreta, hi tenen inscripcions en llatí. Així a la dreta hi podem llegir: "ME FECIT PETRUS / ROCA 1868", que podríem traduir com "Pere m`ha fet / Roca 1868". En canvi la inscripció de la llinda de la finestra central es troba molt més desdibuixada. Interpretem que hi ha escrit lo següent: "LO BOIX ABBE... MASOS DE LO / SERH BARRES... CAMPDEPARETS". Deduïm que deu fer referència a que era una masoveria de la casa de Campdeparets.
Com que la masia es va construint aprofitant el desnivell del terreny, la seva façana posterior, la de tramuntana, presenta un nivell més que la de migdia. En aquesta façana es pot observar la cisterna i la comuna.
A la façana de llevant, i sota la teulada, hi ha dos elegants arcs rebaixats amb balconada, així com dues finestres amb llinda plana al nivell de la planta baixa. Després d'haver tafanejat i fotografiat tots els racons de la masia, re-emprenem el camí seguint la pista cap al sud. A la següent cruïlla del camí trobem el darrer avituallament de la caminada.
Aquesta parada abans d'encarar el darrer tram del recorregut, és molt esperada. L'aigua, els ganyips i la xocolata ens aporten anergia per continuar fins al final. Prosseguim la davallada cap al sud, ara molt més suaument. Comencen a aparèixer camps conreats i masies llunyanes. Anem seguint sempre el camí principal. A mà esquerra i a dalt del cim del Serrat Roig de 874 m.a., oneja una senyera.

L’actual temple de Santa Maria d'Olvan es va construir a principis del Segle XVIII. És un edifici barroc amb una nau central i dues laterals amb àmplies capelles, presbiteri quadrat i campanar de planta també quadrada. Presideix la plaça on ens espera el control d'arribada.
Magníficament presidit per quatre futures marxaires, passem el control d'arribada i rebem com a obsequi-recordatori de la caminada una bonica planta. Ha estat una caminada rodona, equilibrada de recorregut, amb paisatges meravellosos i racons encisadors, amb avituallaments complerts i una gran simpatia i amabilitat per part dels amics d'Olvan. Hi tornarem per aquestes terres!!!
9ª CAMINADA POPULAR D'OLVAN 2013
- Enllaç àlbum de Francesc "Caminaire" (Manresa).
1 comentari :
Més que un comentari a la caminada voldria felicitar-vos per tot el contingut del blog.Felicitar especialment a qui es dedica a retolar les fotos, trobo que fa una feina molt rigurosa i acurada.Ànim i endevant.
Publica un comentari a l'entrada