


Distància recorreguda: 18,66 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 371 metres, baixant: 354 metres.
Altitud mínima: 209 metres, màxima: 322 metres.
Temps total: 5 hores i 2 minuts.
Temps caminant: 3 hores i 54 minuts.
Ens situem a l'espai de cultura Nexe, a la Plaça Alfred Figueras davant mateix del Bosquet. En aquest lloc fem els tràmits corresponents a les inscripcions de la caminada.
Comencem la caminada dirigint-nos cap a la zona esportiva. A continuació prenem el Camí de Sant Fruitós de Bages a Viladordis, en direcció sud. Magnífiques vistes sobre la plana i Montserrat.
La particularitat de les barraques de vinya és que estan construïdes amb pedra seca, per tant no es van construir amb cap mena de morter ni pasta. Al llarg del segle XIX es va produir un fort augment del conreu de la vinya a causa de la gran demanda d'aiguardent. Això va provocar un gran augment de la construcció d'aquestes edificacions rurals. El pagès havia d’estar la majoria dels mesos de l’any treballant a la vinya moltes hores cada dia. Per aquest motiu necessitava un lloc on guardar les eines i, en cas de pluja poder aixoplugar-se. Aquesta necessitat es va resoldre amb la creació de les barraques de vinya.
Retornem a la primera barraca per reintegrar-nos a la caminada. El corriol es decanta cap a llevant i, al cap de poc comença a davallar deixant a l'esquerra el Riu d'Or.
EL CANAL DE LA MINA
Aquest canal condueix l’aigua del Llobregat, que recull a la resclosa de la Caseta de la Mina, fins a una central elèctrica ubicada al veí terme del Pont de Vilomara.
ELS TRES SALTS O ELS ULLS DEL LLOBREGAT
El paratge dels Tres Salts, conegut també com els Ulls del Llobregat, és una pressa natural de roca calcària deformada per el pas de l'aigua. D’aquesta roca en surten brolladors que baixen per un desnivell d’uns dos metres. Avui, l'aigua baixa molt mansament i això fa que perdi l'espectacularitat dels dies en que el cabal és molt abundant. De l'origen d'aquest topònim hi ha un parell de versions. Popularment es relaciona amb les cascades que fa el riu al travessar aquesta placa calcària. La segona versió, més topogràfica, es refereix a tot el llarg tram on el Llobregat fa tres salts sobre roca calcària.
Retornem al punt on havíem deixat la caminada, i continuem cap al sud-est seguint paral·lels pel marge dret del Llobregat. Poc a poc la pista es va enfilant i arribem al mirador de les Tines, a sobre mateix del Llobregat.
LA CASA DE LES TINES
A continuació el camí gira cap al nord-oest i travessa la zona dels Presseguers de l'Anònima. Més endavant deixem a l'esquerra el trencall que porta a La Fabriqueta i comencem a remuntar la vall del Torrent de Viladordis. Travessem per un túnel l'autopista C-16 i aleshores el camí planeja enmig dels camps. Aquest camí termeneja amb el terme de Manresa. Una mica més endavant veiem a l'esquerra el mas de Cal Perdiu i entrem en el terme de Manresa. Arribem al Camí del Grau i el seguim cap a la dreta. No tardarem gaire en arribar a un imponent mas.
EL GRAU
Rodegem el mas per la banda de migdia i ens dirigim cap a ponent. De seguida arribem a una petita elevació, és el lloc escollit per al primer avituallament.
Després de degustar un caldo ben calent, reemprenem la caminada pels carrers del Polígon Industrial El Grau, de nou dins el terme de Sant Fruitós. Arribem a la carretera de Manresa a Berga i girem pel voral de l'esquerra fins a trobar la passarel·la enlairada per creuar-la. Una vegada a l'altra banda, passem per davant del Parc de Bombers de Manresa i seguim la carretera uns metres en direcció a Berga. Quan arribem a la zona dels Quatre Cantons, agafem un ample camí cap a l'esquerra. Avancem sempre pel camí principal, deixant de banda els camins a dreta i esquerra que anem trobant. Deixem a la dreta la Casa Murallada, ja en el límit amb el terme de Manresa. Al cap de ben poc arribem al Parc de l'Agulla.
EL PARC DE L'AGULLA
Ens allunyem del Parc de l'Agulla, anant a buscar el punt d'arribada de la Sèquia de Manresa i seguint-la aigües amunt. El canal serpenteja successivament a dreta i a esquerra, i travessa per sota de l’Eix Transversal. Aquest tram és conegut com el Camí dels Ànecs.
LA SÈQUIA DE MANRESA
La Sèquia és un canal medieval que va ser construït el segle XIV per portar l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa. Té un recorregut de 26 quilòmetres i està considerat com una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval. El canal tan sols té un desnivell de 10 metres al llarg del seu recorregut, un fet insòlit si es té en compte els mitjans rudimentaris de l'època en què va ser construït. Per fer-ho possible es van haver de construir mines i una trentena d’aqüeductes. Actualment hi discorre un gran sender, el Camí de la Sèquia. Aquest és la finalització d'un projecte de Via Verda. Les obres que s'hi han fet han permès recuperar el patrimoni natural i arquitectònic al llarg de tot el canal. S'hi han condicionat els camins laterals i transversals, àrees de descans i també baranes de seguretat.
Anem seguint el recorregut de la Sèquia i comencem a veure, cap al nord, el nucli de Sant Iscle de Bages.
EL NUCLI DE SANT ISCLE DE BAGES
Es tracta d'un conjunt arquitectònic situat al Nord del terme de Sant Fruitós, format per l'antiga església romànica de Sant Iscle i un conjunt de tres masos que envolten l'església i conformen juntament amb aquesta l'antiga sagrera de Sant Iscle de Bages. L'església que va originar la sagrera és un edifici d'origen romànic aixecat sobre un petit promontori que domina un bon tram del Pla de Bages, adossat a ponent d'aquesta església, es troba el mas de Sant Iscle. Al nord d'ells, i de forma independent, hi han els masos de Ca l'Iglésies, i l'actual mas residencial de Can Graells. A tocar del mas Sant Iscle, s'ubiquen els cellers de la casa, actualment inclosos dintre de la D.O. Pla de Bages.
Dins del nucli destaca el Mas de Sant Iscle, una masia adossada a ponent de l'antiga església parroquial de Sant Iscle. Consta de planta baixa, primer pis, i golfes. Tot el mas està aixecat aprofitant un lleuger pendent del lloc on es troba. Cal esmentar que el Mas de Sant Iscle, és el més antic conservat dels que formaven l'antiga sagrera de Sant Iscle. Del total de cases de la sagrera és l'únic adossat a l'església i que tenia comunicació directa amb ella. La propietat del Mas de Sant Iscle està documentada des de l'any 950 i és contemporània de la Marca Hispànica i del Monestir de Sant Benet de Bages. El cultiu de la vinya ha estat una constant en aquest indret. A primers de segle (un cop recuperats de la fil·loxera que assolà el Bages), Jaume Vilanova i Artigas, viticultor de renom provinent de la vall del Cardener, adquireix la finca del Mas de Sant Iscle, amb trenta-tres hectàrees. Des d'aleshores la família Vilanova segueix cultivant les vinyes i elaborant vins i escumosos de qualitat reconeguda, amb una especial atenció a la varietat autòctona del Picapoll, sota el segell de la D.O. Pla de Bages.
SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA DE BAGES
L'església de Sant Iscle i Santa Victòria de Bages es troba situada dins del Mas de Sant Iscle. L'església actual correspon a una obra romànica del segle XII. S'aixeca sobre la primitiva capçalera quadrangular d'un temple pre-romànic de finals del segle IX o inicis del X. Està formada per una nau de planta rectangular coberta amb una volta lleugerament apuntada. La orientació de l'església és est-oest. L'aparell constructiu està fet a base de carreus de pedra quadrangulars i rectangulars, molt ben tallats i disposats de forma ordenada, creant un parament llis tant a l'exterior com a l'interior, malgrat que a la zona de la capçalera i sota el campanar s'observen fileres molt més irregulars procedents del parament més antic pre-romànic. L'accés a l'edifici es realitza a través d'un antic portal adovellat formant un arc de mig punt, ubicat al mur nord de l'església.
Destaca l’absis semicircular amb finestra de doble esqueixada, així com el seu campanar quadrat. Aquest està adornat amb arcuacions d'estil llombard, recolzades sobre estretes lesenes, amb finestres de mig punt i amb una coberta piramidal. El mas i l'església destaquen per estar situats sobre un turó al bell mig de terres majoritàriament planes.
En acabar d'esmorzar reemprenem la caminada anant a buscar de nou el canal de la Sèquia. Continuem seguint-lo aigües amunt fins arribar a un camí transversal. Tombem a la dreta i ens separem de la Sèquia. Si mirem cap al sud podem apreciar el mas i la torre central de Can Graells.
EL MAS CAN GRAELLS
La visió més impressionant de l'edifici s'obté des del cantó de llevant, ja que l'existència del desnivell, permet observar la masia en tota la seva grandària. A la planta baixa s'obren quatre grans finestrals realitzats amb un arc molt rebaixat. A l'alçada del primer pis s'aprecien als extrems dos finestrals de les mateixes característiques i tres portals oberts al centre. A la planta de les golfes comptem amb quatre petits finestrals fets amb un arc molt rebaixat. La torre central que corona l'edifici compta amb dos pisos. Les quatre façanes de la torre s'obren amb finestrals rectangulars rematats amb arcs de mig punt i protegits amb vidres exteriorment. Entre el primer i el segon pis la torre es troba envoltada per una peanya i una reixa, creant un balcó que envolta tot el perímetre de la torre.
A continuació travessem el pont sobre la via. Primer passem sobre el ramal de mercaderies que va cap a Súria, i després sobre la línia de Sallent. El nostre camí continua vers el nord, pel costat del Bosc del Reguer. Anem avançant entre camps i recs cap al nord-est. Més endavant travessem de nou la Sèquia a la zona de les Aubes.
De seguida arribem a Ca l'Hortolà. Un conjunt de mas, coberts i annexes, que travessem pel mig i anem a parar al Camí de Ca l'Hortolà. Girem cap a la dreta travessant terrenys del Mas d'en Coma. Al cap d'una estona deixem la pista que seguíem i anem de front cap al Riu D'or.
EL PONT SOBRE EL RIU D'OR
Anem seguint la pista direcció sud-est, fins als Plans de Santa Anna. Tornem a trobar-nos en terme de Sant Fruitós. A continuació el camí es decanta més clarament cap a migdia, travessant els Plans de Santa Anna i acostant-se a l'Eix Transversal. En aquest punt girem cap al sud-oest seguint paral·lels a l'Eix, fins a trobar de nou el Riu d'Or. Ara girem a l'esquerra i passem per sota l'Eix Transversal. De seguida tornem a girar a l'esquerra fins a trobar un carrer asfaltat que seguirem per la dreta. Arribem a una rotonda on es troba el tercer avituallament. Deixem el carrer asfaltat per un sender, a la dreta, que travessa els camps de conreu dels Plans del Cementiri. En acostar-nos a la tanca de la Torre del Pujol Muntalà, tornem a girar a la dreta. Ara seguim paral·lels el Riu d'Or i un canal de rec, al costat de multitud d'horts. Arribem a l'alçada de la carretera C-16C i girem a la dreta per anar a buscar el pas que la travessa per sota. Aquest últim tram recorre l'Horta de Sant Fruitós i ja veiem les cases de la sagrera.
LA SAGRERA DE SANT FRUITÓS DE BAGES
L'ESGLÉSIA DE SANT FRUITÓS DE BAGES
Adossat al cantó nord-est s'alça el campanar, de torre quadrada, que resulta ser segurament l'element visualment més destacable de tot el conjunt. Es tracta d'un campanar obert a la part superior per dos finestrals al cantó de llevant i ponent, on s'ubiquen les campanes, i rematat a la part superior per dues voltes ogivals entrecreuades. Després de gaudir externament de l'església i de la sagrera, toca sortir-ne del seu interior. Ho fem anant a buscar un dels portals.
EL PORTAL DE LA SAGRERA
Després de passar el portal anem a sortir al carrer Sant Sebastià que seguim cap a l'esquerra. Passem pel pont sobre el Torrent Bo. El camí segueix cap al sud per anar a buscar la carretera de Manresa a Vic. La travessem i seguim el carrer de Jaume I fins arribar de nou al Bosquet. Punt de sortida i final de la caminada d'enguany.
15 ANYS FENT MARXES!!!
Tot va començar el 1998 en una excursió a la Mola de Sant Llorenç del Munt. La primera marxa va tenir lloc el dia 25 de gener de 1998 amb uns 500 participants. Aquest any s'ha aconseguit arribar a unes 2300 persones que s'han llevat d'hora per anar a caminar. FELICITATS A TOTS!!!!!
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada