


Distància recorreguda: 12,43 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 453 metres, baixant: 402 metres.
Altitud mínima: 198 metres, màxima: 330 metres.
Ens trobem a Sant Antoni de Vilamajor, als vessants meridionals del Montseny. El poble està situat a 255 metres d'altitud, en un pla, entre les rieres de Vilamajor i de Vallserena. El punt de sortida és la Plaça de la Vila.
Sortim de la Plaça de la Vila i anem a buscar el camí de Sant Lleïr que, marxant en direcció nord, ens acostarà a la primera ermita de la caminada: l'ermita de Sant Lleïr. Anem trobant marques del sender PR-C 139, el Sender del Pi Novell que partint de Sant Antoni de Vilamajor, des de l'enllaç amb el GR-97, travessa tot el terme municipal de Sant Pere de Vilamajor i entra al Parc Natural del Montseny connectant amb el GR-5 al Pla de la Calma.
L'ERMITA DE SANT LLEÏR DE VILAMAJOR
Es tracta d'un edifici d'una sola nau, amb teulada a dues vessants, que té annexa la casa del paborde. L'espai interior és força ampli, net i pintat de blanc, tal com va quedar després de la remodelació del 2006. Exteriorment ens adonem que gairebé és de planta quadrada, es a dir molt ample, motiu pel qual han estat necessaris set contraforts per aguantar l'empenta de la volta que és rebaixada. La façana sembla com la d'una casa pairal, amb teulada a dos pendents i portal rectangular cobert amb una gran llinda.
A la façana hi veiem un ull de bou, a la zona del timpà, perquè hi entri la llum i, a sobre la llinda de la porta, un escut episcopal amb la data 1588. En l'escut hi ha esculpits en un costat un arbre arrencat i en l'altre un arbre agafat per una mà. Aquest ultim fa al·lusió al verset dels Proverbis 3,18 on diu: "L’arbre de la vida és per els que s’hi arrapen i el cedre per els qui l’agafen fort". Davant de l'ermita hi ha una creu de ferro muntada sobre un gran bloc de pedra rodona des d'on es beneïa el terme.
A continuació refem el camí fins a l'entrada del poble. Girem a la dreta pel camí asfaltat fins a la carretera de Sant Pere de Vilamajor. La creuem i seguim pel carrer de Sant Antoni. Girem a la dreta per l'Eixample de Sant Antoni, seguint el passeig fluvial i en direcció a la Font de Sant Lleïr. Arribem a un pont sobre la Riera de Vilamajor. A la nostra dreta hi ha una notable alzina que fa ben bé 8 metres d'alt. Un corriol porta fins a la Font de Sant Lleïr. De l'antiga font, doncs l'actual està connectada a la xarxa del poble, s'explica que qui s'hi rentava els peus durant la nit de Sant Joan, se l'hi curaven les berrugues i obtenia un any de sort.
EL PARC DEL BOSC
Poc desprès ens trobem amb un altre passarel·la de fusta, la del Torrent del Joncar o de Can Mets Bacs i després de creuar-la, hem de tornar a pujar una mica. Sortim a cel obert i apareixen els camps de conreu. Anem pujant de dret deixant de banda una bassa circular feta amb còdols de riu aprofitant el desnivell del terreny. Un cop a dalt podem intuir, mirant al nord-est, el Montseny enmig dels núvols. A la nostra dreta veiem el mas de Can Feu.
CAN FEU
Can feu, és un mas que sembla deshabitat. El deixem de banda. Continuem endavant, passant enmig d'uns camps. Arribem a una cruïlla i tombem a l'esquerra seguint una pista ampla, que passa pel costat d'un pi pinyer que fa uns 13 metres d'alçada.
CAN PUNGOL
CAN PINÓS NOU
L'ERMITA DE SANT JAUME DE RIFÀ
Aquesta és la més humil de les ermites que veurem. Va ser una antiga església i un antic convent de monges donades del municipi de Sant Antoni de Vilamajor, dependent de la parròquia de Sant Julià del Fou. La "Villa Rifano" existia ja el 941 i des d'abans del 1002 pertanyia al monestir de Sant Cugat. L'església es trobava situada, el 1098, en un indret propietat de Sant Cugat del Vallès. Era coneguda amb el nom de Sant Cugat de Rifà. El 1357 està ocupada per una comunitat de monges donades. Com acostuma a passar amb la majoria d'esglésies dedicades a Sant Cugat, pel fet que es celebrava la festa el mateix dia que la de Sant Jaume, des del segle XIV la capella es va dedicar també a Sant Jaume, passant a denominar-se com Sant Jaume de Rifà. El convent s'extingí vers el 1360.
De l'antiga església romànica del segle XI, en resten part de la capella amb l'absis i els murs, però no la volta. L'edifici actual, és romànic, d'avançat el segle XIII, però té part de la volta refeta al segle XVIII i altres modificacions més antigues, com el portal adovellat de migdia. Es troba adossat a la masia de Can Cames, que té un bonic portal adovellat i constitueix un petit grup amb dues cases més. A la capella, actualment flanquejada per les urbanitzacions de les Pungoles i de Can Miret, s'hi celebra un aplec el 24 de juliol.
L'edifici és rectangular, amb volta de canó i acabat amb un absis circular. Tot l’edifici està cobert per una teulada a dues aigües coronada per un campanar d’espadanya. El portal és adovellat amb arc de mig punt i estar situat al costat de migdia. Destaca l'absis amb una finestra d'espitllera. La paret del fons de l'ermita, s'ajunta amb la casa de l'ermità, tenint a sobre el campanar d’espadanya petita, amb un sol buit per a una campana. El tipus d'aparell és el tret més distintiu de l'arquitectura romànica, i és la diferència més clara entre l'arquitectura del primer període i del segon. El més rústec és el constituït per còdols de riu units amb morter.
Una vegada a l'altre banda, la pista s'enfila una mica i després continua de pla. A la dreta deixem Can Met Cames, i una mica més endavant, també al mateix cantó, veiem Can Benet. Arribem al Pla de les Vinyes.
L'ESGLÉSIA DE SANT JULIÀ D'ALFOU O DEL FOU
La portalada s'obre a ponent, i està datada l'any 1646; és una reminiscència gòtica de forma rectangular, amb una capçalera en forma de petxina, el portal amb motllures, i sobre el portal, un òcul.
La volta de la nau és lleugerament apuntada fins al presbiteri. Aquest està cobert amb ogives unides en una clau que porta una creu gravada. Les voltes de les quatre capelles independents són de canó seguit. L'altar major data de l'any 1666, amb ornaments barrocs. En el lloc de l'inici dels arcs d'entrada de la capella de Santa Magdalena, la primera de la dreta, hi ha esculpides unes cares de querubins que es consideren d'època romànica. La pica d'aigua beneïda, porta una mà esculpida.
Disposa d'un campanar, actualment amb una sola campana, de planta rectangular, acabat amb grossos merlets i rematat amb una piràmide. A cadascuna de les cares estretes s'hi van obrir, en el segle XIV, les finestres de mig punt per a les campanes grans. En una de les cares amples hi ha les dues finestres amb les campanes petites del segle XVII.
Junt a l'església, per la part de migdia, hi ha el cementiri i, a llevant, la casa rectoral, formant juntament amb la casa Llança (actualment restaurant) i amb els xiprers dels voltants, un pintoresc conjunt, visible des de tota la rodalia.
LA RECTORIA DE SANT JULIÀ D'ALFOU
Els amics Caminaires de Vilamajor ens han preparat un agradable esmorzar, en aquest espai del darrere de l'església de Sant Julià d'Alfou. El lloc no podia ser millor, a pesar del fred i dels núvols que hi han al cel.
Després de veure i visitar tot el conjunt, iniciem la tornada baixant per l'Avinguda d'Alfou fins arribar a l'Avinguda de Vilamajor. Aleshores tombem a l'esquerra i agafem l'Avinguda de Llinars que torna a pujar. A continuació girem a l'esquerra pel Passatge del Pi. Al final del carrer girem a la dreta i entrem en terme municipal de Llinars del Vallès. Tot seguit tombem a l'esquerra, seguint un camí que travessa uns camps de conreu. Ara caminem a tocar les cases de la part nord de la Urbanització de Can Boatell. A la nostra esquerra veiem la masia de Can Miret i els extensos camps que l'envolten.
Anem seguint la riba dreta de la Riera de Giola. La travessem per un bonic pontet.
Tot seguit la pista segueix cap al nord, al costat dels camps de Can Miret. Arribem a la masia de Can Miret, del terme municipal de Llinars del Vallès.
CAN MIRET
L'encant de la finca i el seu entorn, va fer que aviat els veïns de Llinars, comencessin a demanar permís a la Rosa i al seu marit per passar el dia als seus espais. El boca a boca va fer la resta i en pocs anys la Masia de Can Miret s’ha fet molt popular a la comarca. És ideal per passar un dia de camp i gaudir d’un entorn natural, amb aliments frescos i sans.
Destaquen el portal adovellat, alguna finestra de reminiscències gòtiques i un rellotge de sol pintat a la façana principal. A partir d'aquesta masia, tornem a entrar en el terme de Sant Antoni de Vilamajor. El camí continua cap al nord, deixant enrere les urbanitzacions, i s'endinsà en un paisatge format per un mosaic de camps de conreu, brolles, masies i boscos. Anem comentant les amenaces i problemàtiques que planen sobre aquests espais del Vallès: les urbanitzacions, les futures vies de comunicació, les dificultats dels pagesos i ramaders, els conreus transgènics, etc. Arribem a Can Cucurella.
CAN CUCURELLA
Amb els seus murs de pedra, i envoltada de coberts i estables, Can Cucurella sembla descansar plàcidament en la penombra. És una masia molt ben integrada en l'entorn, els seus colors es confonen amb els dels voltants.
Deixem la masia i seguim el camí, primer cap a llevant i més tard cap al nord. Entrem al Bosc de Can Ribalta. En sortir-ne arribem a la masia del mateix nom.
CAN RIBALTA
Continuem el camí i, una mica més endavant, enllacem amb el Camí Vell de Sant Antoni de Vilamajor. El seguim per la dreta per entrar al poble pel carrer de la Freixeneda. Després creuem la Riera de Vilamajor i girem a l'esquerra per anar al Parc de Can Sauleda. Ja només ens queda seguir el carrer d'Alfou per arribar de nou al punt de sortida.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada