


Distància recorreguda: 16,92 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 887 metres, baixant: 885 metres.
Altitud mínima: 175 metres, màxima: 532 metres.
Ens trobem davant el Pavelló Poliesportiu Municipal de Llinars del Vallès.
CAN PERERA
Continuem endavant i passem a tocar del mas de Can Móra del Torrent. Pels seus elements constructius podria tractar-se d'una masia del segle XVI. Conserva finestres i angles amb pedres granítiques però sense formar arcs adovellats. El camí es va acostant al Torrent de Can Móra i al cap de poc trobem el primer avituallament. Després d'agafar forces el camí comença a enfilar-se.
La caminada continua i arriba a una bifurcació. En aquest punt se separen els dos itineraris. Per la dreta arrenca el camí de la caminada curta. Nosaltres continuem per l'esquerra. Entre els arbres, a sota a l'esquerra, veiem la masia de Can Pinós. Es tracta d'una petita masia de planta baixa i pis, coberta per una teulada a una sola vessant amb teula àrab. Els finestrals són petits, de pedra amb l'arc pla; mentre que els portals tenen els brancals de pedra però per llinda una biga de fusta. Una mica més endavant, arran del camí, algú ha arranjat amb una canella, una petita font.
CAN BENET
Aquesta masia enrunada, presenta una planta típica dels masos del Vallès dels segles XVII-XVIII, amb murs de 60 centímetres de gruix i una estructura de tres cosos. Alguns murs dels que queden, arriben als tres metres d'alçada, mentre que d'altres tenen poc més d'un pam.
Continuem pujant, ara en direcció al nord. Deixem a l'esquerra el trencall que porta a Can Pinós. Més endavant se'ns ajunta un camí per la dreta. Seguim avançant enmig d'un bosc de pins i alzines fins arribar a una clariana on hi ha la masia de Cal Trabuc.
CAL TRABUC
Després de passar per davant de la casa, agafem un corriol que surt cap al nord enfilant-se per la carena. Anem a sortir a un collet per on hi passa el camí transversal de Collsabadell. Tombem a la dreta i ben aviat, en una cruïlla, trobem el segon avituallament. A continuació seguim el camí de l'esquerra. Mentre baixem passem a tocar de la masia La Fradera, datada al 1631. Va ser restaurada el 2006, conservant fidelment l'estructura original. Una mica més endavant deixem la pista i agafem un corriol, a la dreta, enfilant-nos per dins del bosc fins a la carena. Enllacem amb una pista que per l'esquerra porta a la masia de Can Pasqual. Una altre gran masia dels segles XVIII-XIX que ha vist rehabilitada una part de la seva estructura. Seguim per la dreta cap a llevant. Al nostre voltant el terreny està format per terrasses que s'havien destinat antigament a la vinya. Actualment hi veiem una gran plantació d'eucaliptus i pins. En el següent trencall, primer girem a l'esquerra i a continuació a la dreta per seguir pujant. Deixem a l'esquerra el trencall i mas de Can Jan de l'Esquei, petita masia del segle XVII o de principis del XVIII situada al limit sud del terme de Llinars amb Dosrius. Finalment arribem al punt més alt de la caminada, a 461 m.a. Enllacem amb la pista que prové de Can Miloca. La seguim cap a la dreta i ens dirigim cap al nord. Passem de llarg pel primer trencall a l'esquerra per agafar el següent que trobem a aquest mateix cantó. Al cap de poc arribem a l'era de Can Ferrerons.
L'ERA DE CAN FERRERONS
A l'extrem nord s'hi enlaire un gran pi majestuós, amb el tronc força gruixut. El camí voreja l'era i arriba a la masia de Can Ferrerons. Ens trobem a la Serralada del Corredor en terme de Dosrius. Hem passat del Vallès Oriental al Maresme.
CAN FERRERONS
La masia consta de planta baixa, pis i golfes, amb coberta de teula àrab a dues vessants, i amb el carener perpendicular a la façana. Les parets estan arrebossades i pintades d'un color blanc molt lluminós. Les obertures estan emmarcades amb brancals de carreus de pedra i llinda plana. Destaca la finestra del costat oest que és gòtica de tipus conopial, pròpia del segle XVI, decorada amb diversos arcs esculpits i amb la primera pedra dels brancals també esculpida amb flors. Totes les finestres estan protegides amb reixes de ferro de barrots verticals, i la del costat de ponent té la forma corbada.
Al costat mateix de la masia, hi ha una alzina gegantina, esplèndida, l'alzina monumental de Can Ferrerons.
L'ALZINA MONUMENTAL DE CAN FERRERONS
Se li calculen, aproximadament, més de 100 anys d’antiguitat. Les seves dimensions són: diàmetre normal 1,9 metres, diàmetre de la soca 5,6 metres. Va ser declarada per la Generalitat de Catalunya Arbre Monumental el 2 de març de 1990, per la seva grandària i monumentalitat, bellesa i bon estat de conservació, atès que es tracta d’un elemental natural espectacular.
La caminada continua ara cap al sud, enmig de boscos d’alzines, roures i pins pinyoners, sempre seguint pel camí més fressat. Arribem a una bifurcació, agafem el camí de la dreta que baixa paral·lel a un torrent. Creuem un parell de torrents secundaris i després seguim un corriol que surt a l'esquerra, al costat d'una alzina surera molt gran, i que s'enfila muntanya amunt. Ens estem endinsant al bosc de Can Guinart. El corriol arriba al seu punt més alt i a continuació fa un petit descens per anar a buscar la carretera del Corredor. Abans d'enllaçar-hi passem per la petita creu de ferro del Far.
LA CREU DE PEDRÓ O DEL FAR
Es tracta d'una petita creu situada al costat esquerra de la pista que porta fins al Santuari del Corredor, just en el punt on s’acaben les dependències de l’església i la rectoria de Sant Andreu del Far. Construïda en ferro forjat, descansa sobre una taula de pedra granítica, quadrada de forma prismàtica i tronco-piramidal; recolzada en un pedestal format per dues peces: un pilar de secció quadrada amb inscripcions a la cara frontal i en una de lateral, i la base de planta quadrada i de forma composta, més petita que la taula.
Aquesta creu fou construïda l'any 1627 i en el pilar porta diverses inscripcions. En la cara frontal apareixen els monogrames "IHS" (amb l'H coronada per una creu) i "M", símbols que fan referència als noms de Jesús i Maria, respectivament; a sota hi ha la data 1627 i la paraula "HOBRES" (possiblement es refereix als obrers de la parròquia que van dedicar el pilar amb la creu a Jesús i a la seva mare, Maria). En una cara lateral hi consten els noms de "MONSERAT ARENAS, IOAN BOSCH". Ambdós noms pertanyen a importants famílies del Far, que tenen la sepultura a dins l'església de Sant Andreu.
En sortir a la carretera del Corredor la seguim per la dreta i arribem al nucli del Far, format per la masia de Can Guinart, la rectoria i l'església de Sant Andreu.
L'ESGLÉSIA DE SANT ANDREU DEL FAR
L'església presideix el petit veïnat del Far o Alfar pertanyent al municipi de Dosrius. Està documentada des de l'any 1164. Va ser construïda al segle XVII en un estil gòtic tardà amb aportacions renaixentistes. Antigament era coneguda amb els noms de "Bonaconjuncta", de "Mala Conjuncta", de "Bonaconjunta" i el "Faro" o "Far", nom amb el qual és coneguda actualment. Té planta de creu llatina i absis poligonal. La façana principal, amb portal de llinda recta i ull de bou, és coronada per un massís campanar de torre, emmerletat.
Respecte a l'origen del seu nom, hi han diverses versions. Per una banda la toponímia ens explica que la paraula Far, molt comuna a diferents llocs de Catalunya, significa "foguera que servia de senyal". Normalment s'aplica a llocs molt elevats, visibles des de molts punts, i en alguns casos, són també llocs amb advocacions marianes, que en terminologia religiosa "donen llum", o "guien vers el Cel". Per altre banda, en llati, vol dir blat. I encara que actualment aquest espai del Vallès Oriental està dominat pel bosc, possiblement abans hi haguessin camps de conreu de blat per tot arreu, i d'aquí podria sortir el topònim Far. Ho confirmaria altres noms propers con Palou (palla) o Granollers (terra de gra).
A tocar de l'església de Sant Andreu del Far es troba una magnífica masia del segle XVI, Can Guinart.
CAN GUINART
Després de voltar per tots els edificis d'aquest veïnat, agafem la carretera del Corredor en direcció a Can Bordoi, es a dir cap a ponent. Des d'aquest punt elevat, mirant cap al nord, tenim unes magnífiques vistes del Montseny.


EL POBLAT IBÈRIC DEL TURÓ DEL VENT
El jaciment ibèric del Turó del Vent està situat en un punt elevat del terreny. La seva situació li permetia dominar l’àrea de Llinars i una extensa zona de la depressió prelitoral i la Serralada del Corredor, un pas natural entre la plana vallesana i el Maresme. Les restes identificades, principalment en la vessant oriental del turó, mostren un poblat que s'adapta a una carena allargassada amb dues pendents laterals força pronunciades.
El poblat té forma triangular i una extensió de més de sis hectàrees. S'hi han descobert una gran quantitat de sitges, un habitacle sencer i restes de muralles de gruix considerable. Això explica que els seus habitants eren agricultors i ramaders i emmagatzemaven el cereal, i que només necessitaven un aixopluc per dormir, perquè la seva vida transcorria a l'aire lliure. Les cases eren de planta rectangular i d'una o dues habitacions de 20 a 25 m². És un exemple més de l'important poblament que hi havia a la serralada Litoral durant el segle IV a.C.
La caminada continua cap a ponent, tot baixant a un petit collet a la zona de Les Pedreres. Mirant cap al nord-oest tornem a obtenir vistes cap a la plana.

Ara les vistes s'han eixamplat, arribem a identificar els Cingles de Gallifa i més properes les poblacions de Sant Feliu de Codines i Cardedeu. A continuació ens enfilem al petit Turó del Vent de 389 m.a. Baixem per l'altra banda i arribem davant un gran camp, La Plana. Tombem a la dreta seguint una bonica tanca de fusta que el rodeja.
A la meitat del camp, el camí gira a l'esquerra, el travessa i penetra en el bosc. Arran del camí hi ha una gran bassa per al bestiar. Més endavant revoltem un turonet i anem a parar a una clariana del bosc. Sorpresa, ens hem traslladat a l'època dels càtars!!!.
EL MAS CASTELLVELL
EL CASTELL VELL DE LLINARS O DEL FAR
El castell havia estat poblat pels càtars. Ens expliquen que a l'entrada de la capella s'hi va trobar dibuixada una creu de Tolosa, la creu adoptada pels càtars, que actualment es troba al Museu de Can Bordoi. Les escales continuen al nivell de baix. Al desaparèixer els càtars, la capella es va reconvertir en una cisterna d'aigua per evitar que tornés el culte dels càtars.
Seguim fent un tomb pel recinte i veiem una arcada. També ens fixem en les antigues sitges de gra que hi han escampades. Descobrim que el seu perímetre estava envoltat per un fossar. Les teatralitzacions continuen, i veiem passar tot de personatges.
Altrament des de punt més alt de les restes del Castell Vell de Llinars, el panorama que obtenim de la banda nord es extraordinàriament ampli amb Llinars del Vallès als nostres peus.




Retornem al campament càtar i agafem un corriol que marxa per l'esquerra cap al nord. El camí baixa de valent per dins el bosc. Al cap d'una estona deixem una bassa de rec a la nostra dreta i de seguida arriben a Can Goita. Estem ja en el últim tram de la caminada. A la dreta, després d'un camp, tornem a veure Can Gordi Cremat. Masia del segle XVIII completament restaurada el 1980, que ja havíem vist en l'inici de la caminada. Anem a sortir al túnel que creua el nou pont de l'AVE i l'autopista AP-7. A partir d'ara i fins arribar de nou al pavelló, l'itinerari és el mateix de l'anada.
Creuem de nou el riu Mogent pel pont de ferro i anem a sortir a l'esplanada de l'Estació de Llinars del Vallès. Travessem les vies del tren pel pas subterrani i sortim al carrer de Bonavista. Tombem a l'esquerra. En arribar a la masia de Can Rossell, tenim una agradable visita, ens ha vingut a veure l'amic Pere de Sabadell.
CAN ROSSELL
Ara, tots plegats agafem el carrer de Frederic Marès, i seguint-lo per la dreta ens porta al final de la caminada.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada