Distància recorreguda: 14,15 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 746 metres, baixant: 746 metres.
Altitud mínima: 423 metres, màxima: 646 metres.
Ens trobem a la colònia de Viladomiu Nou. Les colònies, son petites viles contruïdes al voltant de les fàbriques de filats del segle XIX. Durant la segona meitat del segle XIX i principis del XX, s’estén al llarg del riu Llobregat un gran nombre de fàbriques i colònies tèxtils. És l’aposta dels empresaris de l’època per l’aigua com a font d’energia més barata que el carbó.
Aquestes colònies obreres van desenvolupar un model britànic, molt auster, que agrupava al voltant de la fàbrica, els habitatges, les botigues i l’església, creant autèntics pobles. Al pas del Llobregat pel Baix Berguedà i el Bages s’hi troba una concentració de colònies única al món.
Una de les colònies tèxtils del Llobregat és la de Viladomiu Nou, a Gironella. Vinculada primer a Viladomiu Vell es va fer independent a partir del 1897. La fàbrica produïa filats i teixits de cotó i va ser una de les pioneres en la innovació tecnològica.
La Torre de l’amo és l’edifici més representatiu de Viladomiu Nou. Era el símbol del poder absolut de la família Viladomiu sobre tota la colònia.
Un recull de fotografies mostra la vida que s’hi feia a principis del segle XX. Es pot veure des de la inauguració de la fàbrica fins els costums de l’època. Actualment la casa és un museu i un centre d’interpretació de les colònies tèxtils. Però encara hi podem trobar alguns mobles i objectes de l’època de màxima esplendor de la casa, com aquests llits pertanyents als senyors o el magatzem que encara guarda restes de carbó.
Des de la plaça anirem cap a la fàbrica i desprès de travessar el pont del carrilet (antic ferrocarril de via estreta de finals del segle XIX que transportava persones i mercaderies de Manresa a Guardiola de Berguedà resseguint el curs del riu Llobregat.) i els dos viaductes sobre la riera de Clarà, enfilarem l'antic camí que portava cap a la carena del Lledó.
A mitja pujada veurem la recenment recuperada:
FONT DE PIXABOUS
A continuació arribarem a un coll on tindrem magnífiques vistes sobre la Serra de Port del Comte, la Serra de Queralt, la Serra de Catllaràs amb el Sobrepuny i més al fons el Puigmal.Seguim el camí per arribar a:
LA CASA GRAN
A continuació passarem per l'ermita romànica de:
SANT JOAN DEGOLLAT
Devia ser una església rural lligada a la parroquial de Sant Martí de Puig-reig. No hi ha notícies sobre aquesta església, se sap que al segle XVIII depenia de la parroquial de Puig-reig.També se sap que l’any 1905 la va visitar l’excursionista Cèsar August Torres, i que va trobar-hi un retaule dedicat a Sant Joan, que va desaparèixer durant els primers anys del segle pasat.
És un edifici d’una sola nau orientat a llevant, sense absis. És cobert amb volta de pedra, que forma un arc un xic ovalat, tot i que la volta és una mica apuntada. El terra és de cairons.
Al mur de migjorn hi ha la porta d’entrada; és de mig punt adovellada i coberta amb una arquivolta de dovelles més petites. A la paret de ponent hi ha una finestra de doble esqueixada. Té un campanar de cadireta d'un ull a l'est, truncat. Es pot dir que és un edifici de tradició romànica però molt goticitzant, per tant s’ha de datar en una època molt tardana.
Per aquí passa la Marxa Romànica de les 20 Ermites, que correspont al GR-176.
Enfilem el camí cap a Cal Cigala. Seguim desprès per la carena fins arribar a:
CAL MORULLS
A continuació passarem a tocar de la masía:
CAL BONHOME
Seguim la pista que ens ofereix vistes sobre Casserres.Finalment arribarem a:
LA BARRACA DEL LLEDÓ
El camí es desvia una mica abans d'arribar a Casserres i descendeix suaument fins a la Barraca de Bernadàs.
Sota l'ombra d'una esvelta pineda creuarem la riera de Clarà per l'antiga palanca de Casserres, per on passaven els habitants d'aquesta població per fer drecera quan baixaven a treballar a la fàbrica.
PALANCA DE CASSERRES
Seguirem la llera de la riera i gaudirem de tot una serie de saltants d'aigua i gorgs d'alló més esplendids. Dstacarem el GORG DELS COLOMS
A partir d'ara seguirem el marge dret de la riera tot seguint una ampla pista. Al cap d'una estona la deixarem per agafar un corriol a la nostra esquerra que ens tornarà a portar a la riera en el punt de:
LA FONT DE LA UNIÓ
Finalment arribem de nou a Viladomiu Nou pel pont dels carros i l'antiga carretera.En arribar els amics de Viladomiu ens tenen preparada una bona sorpresa:
UNS CAMINADORS
UNA MOSTRA DEL QUE HEM VIST
En aquesta resenya ha continuat la col-laboració fotogràfica del nostre amic Carlos Albacete. Espeem que sigui per sempre
Voldríem agraïr expressament als organitzadors d'aquesta caminada, la feina feta de recuperar aquests corriols i camins, les boniques fonts per on hem passat i tot el recorregut preparat, que tant ens ha fet gaudir a la nostra vista i al nostre esperit. Som conscients de les dificultats que això suposa, doncs cal trobar la gent per fe-ho i el temps necesari. Per aixó us estem doblement agraits i us volem dir que us en heu reixit sobradament. Que aquest esperit no defalleixi.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada