

Distància recorreguda: 21,24 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 628 metres, baixant: 676 metres.
Altitud mínima: 420 metres, màxima: 679 metres.
Sortim de la Plaça de Viladomiu Nou. Començarem amb una vista general de Viladomiu Nou: l'església, els habitatges, la torre, la fàbrica... Iniciem el camí enfilant cap el riu, tot resseguint la Ruta de les Colònies, marcada amb les franges blanques i grogues dels PR.
Viladomiu Nou era una colònia tèxtil molt activa entre 1880 i 1982. Està situada en un lloc prominent, gairebé encerclada per un encaixat meandre del Llobregat, aigües avall de la confluència amb la riera de Biure. Aquest indret era antigament anomenat Clau de Sant Marc perquè correspon a un racó de terme o apèndix del municipi de Gironella: cal aclarir que darrerament el Termcat ha recuperat el mot tradicional "clau" per al llenguatge geopolític de les delimitacions territorials amb el significat descrit.
El sender surt a la carretera del Guixaró i la seguim per la dreta durant uns quants metres. A continuació agafem unes escales a l'esquerra que ens baixen a la Fàbrica. Travessem l'espai d'aquesta i ens dirigim cap al canal.
EL CANAL DE VILADOMIU NOU
El Canal era una de les infraestructures més importants de les Colònies tèxtils. La resclosa que hi ha al canal, atura l'aigua del Llobregat i la condueix cap a la fàbrica. Allà hi ha la turbina que, en moure's per l'aigua, produeix l'energia mecànica i elèctrica necessària per moure les màquines tèxtils. Els canals també servien per regar els horts i quan no hi havia safareig servia per fer la bugada.
A continuació arribem a la Palanca de Viladomiu Nou que ens permetrà creuar el Llobregat.
LA PALANCA DE VILADOMIU NOU
Aquest tram del camí és molt humit, l'obaga de la Costa del Guixaró i el riu Llobregat omplen amb un alt grau d'humitat tota la zona. D'aquest punt arrenca un sender, entre petits horts i arran de riu, que segueix un itinerari de natura. Nosaltres seguirem les marques del PR enfilant-nos per l'antic camí del Pla del Romaní. Continuem rodejats de vegetació xopa d'aigua: boixos, verns, pollancres... Quant arribem a l'alçada de la Resclosa de Viladomiu Nou, el sender enllaça amb una pista que seguirem cap a la dreta. Val la pena parar-se un moment, al costat d'un dels camps de Cal Lluent, per gaudir de l'extraordinari paisatge que se'ns presenta, al nostre darrera, amb el riu encaixonat i la vista dels principals elements de la Colònia de Viladomiu Nou.


Anem pujant i creuem algunes pistes, entre un bosc en regeneració. Gairebé la totalitat del terme es va veure afectat pel gran incendi del juliol de 1994 que va cremar una gran part dels termes municipals del Baix Berguedà. El bosc original de la zona era format per boscos d’alzina carrasca i roures martinencs, en regressió des de començaments del segle XX, i per boscos de pinassa, pi blanc i clapes de pi pinyer. Tot aquest paisatge va quedar calcinat.
El sender s'acosta a la Baga de les Canals i de nou la vista sobre Viladomiu Nou s'eixampla i ens deixa veure més espais de la Colònia.

Finalment la caminada arriba a Palau de Biure.
PALAU DE BIURE
La masia de Palau de Biure es troba documentada des del segle XII, però les restes de ceràmica trobades, del segle VII-IX, confirmen un poblament molt més antic; la primera notícia documental és de l'any 1121. En el capbreu de Sant Pere de la Portella de l'any 1348 s'esmenta l'existència de dos masos, Palau Sobirà i Palau Jussà, ambdós a la parròquia d'Olvan, la qual cosa permet identificar-los com la masia i la masoveria actuals. Es tracta d'una de les gras masies de la parròquia de Santa Maria de la Guàrdia.
La capella de la Mare de Déu de la Pietat de Palau, es troba situada a la part nord-est de la masia, aprofitant l'angle del pati. La capella devia servir únicament per les funcions religioses de caire familiar. Es un senzill edifici de planta rectangular amb la porta de pedra adovellada i orientada a migdia. Damunt de la porta hi ha un medalló rectangular amb l'anagrama marià envoltat de dues rosetes i coronat a la part superior i la data 1854.
MASOVERIA DE PALAU DE BIURE
LA PALLISSA DE PALAU
A la planta baixa s'observen les empremtes d'una porta que fou paredada i convertida en finestra, i un guarda-roda a la cantonada sud-oest de l'edifici.
Deixem Palau i ens dirigim cap al sud-est. Si mirem cap a llevant veurem la silueta del Santuari de la Guàrdia.
El Santuari es troba situat al nucli de la Guàrdia de Sagàs, en un cim de la serra de Biure, a 630 metres d'alçada. Al trobar-se enlairat ofereix unes àmplies panoràmiques del Berguedà. Al santuari, s'hi venera la imatge de la Mare de Déu de la Guàrdia, un exemplar de fusta policromada de finals del segle XIII o començaments del XIV, que encara conserva trets romànics. El 1698 s'estableix la parròquia de la Mare de Déu de la Guàrdia, de la qual passaran a dependre les parròquies de Biure i Valldoriola.
La caminada continua i arriba a la carretera de Santa maria de Merlès a Puig-reig. La seguim uns metres cap a l'esquerra fins agafar una pista a la dreta i en arribar a la Font de Vilanova, ens desviem cap a aquesta masia. Al passar pel Camp de l'Alzina Grossa s'ens presenta el conjunt d'edificacions del mas Vilanova.
El camí, després d'una suau pujada, ens porta al mas Vilanova.
EL MAS VILANOVA
Fa estona que estem recorrent terres del terme de Sagàs. Les principals entitats de població són els pobles de Sagàs i la Guàrdia i els veïnats de Valloriola (també anomenada Valldoriola) i Biure (totes dues es consideren compreses dins de la població de la Guàrdia); la segona també és denominada Sant Martí de Biure. Continuem la caminada seguint el camí de Vilanova cap al sud-est. Després duna lleugera pujada arribem al nucli de Valldoriola.
SANT ESTEVE DE VALLDORIOLA O GAMISSANS
Aquí recuperarem les forces amb un bon esmorzar al davant de l'església romànica, encerclada per dues masies, que a continuació visitarem.
Prop de Sant Esteve, més cap al sud, hi han dues masies. Una d'elles és l'actual masia de Gamissans, que el 1312 tenia parròquia pròpia dedicada a Sant Andreu, la qual era regida pel mateix capellà de Santa Maria de la Guàrdia i de Sant Esteve de Valldoriola. És una casa grandiosa que durant la darrera guerra carlina hostatjà uns tres-cents homes de les forces carlines. Hi tingué lloc una reunió important dels seus caps a la qual assistiren els infants don Alfons i doña Blanca.
La situada més a l'oest, Cal Teixidor, té una inscripció a la llinda de la porta que n'identifica l'any de construcció: 1671.
En acabar de tafanejar per aquest petit veïnat, reemprenem la caminada marxant cap a llevant. No haurà passat gaire estona que arribarem a una cruïlla de camins. Aquí tindrà lloc la separació de les caminades, la curta marxa cap a la dreta en direcció Casa Ponça; mentre que la llarga continua per l'esquerra cap al nord. En la següent bifurcació, situada entre Terracuques a la dreta i el Bosc de Vilanova a l'esquerra, seguim per la dreta. En aquest punt ens trobem el més a prop possible, en aquesta caminada, del Santuari de Santa Maria de la Guàrdia. Aprofitem per gaudir-ne amb l'ajuda de la càmera.

La pista està en força malt estat i anem baixant tot fent giragonses en direcció sud-oest. Posteriorment seguim paral·lels el Barranc de Cal Tomàs. Veiem a l'esquerra les runes del mas de Cal Tomàs i aleshores en el proper revolt, deixem la pista i seguim un corriol de front sense perdre la direcció sud-oest. Ens anem apropant a un dels paratges més bonics de la comarca: la Riera de Merlès. Des del segle X la riera de Merlès, era el límit fronterer entre el comtat de Berga i el d'Osona, i entre el bisbat d'Urgell i el de Vic.
El paisatge ha canviat totalment. La verdor i la humitat s'estén per tot arreu i el silenci es absolut. Caminem de pla seguint la riba dreta de la riera. En aquesta part baixa la vall es troba encaixonada. Al peu de la riera o prop d'ella s'hi van aplegar una població que vivia dispersa en masies i que es dedicava a l'agricultura i la ramaderia. Ens acostem a la vora de la riera per poder fotografiar-la, ja que el camí passa una mica apartat.
PONT DE LA MOLINA
Seguim la pista forestal que comença a ascendir suaument i a allunyar-se de la riera. Passem els Camps de la Molina i més endavant els de Cal Pallot. La vall s'ha anat eixamplant i comencem a veure conreus i camps de cereals. Finalment arribem a Cal Pallot
CAL PALLOT
El nom de "pallot" etimològicament semblaria que prové de palla, però l'espai on es troba el mas, es un lloc enclotat a la vall de la Riera de Merlès on el terreny pla escasseja i per tant difícilment es podien conrear cereals. En comptes d’això, es poden veure totes les pendents fins a la carena, plenes de feixes. És evident que eren fetes pel cultiu de la vinya. Igualment al bosc rebrota la vinya per tot arreu.
Quant es refereix al "pellot", s'està referint a un odre o bot de pell (no de fusta). D'aquí que etimològicament Pallot vingui de pell. La documentació històrica també ho confirma doncs fins a finals del segle XIX, amb l'arribada de la fil·loxera i de les colònies tèxtils, aquesta finca era una de les mes productives de vi del Baix Berguedà. Encara recorden, la gent mes gran, els troncs horitzontals o estenedors, on s’anaven estenent els pellots perquè s'assequessin i no fermentessin mes fins a la propera tardor on es tornarien a omplir.
Precisament la quantitat d'aquests indicaria que era un lloc d'alta producció i especialment excepcional, ja que de masos amb varies sitges n'hi ha varis, però a Cal Pallot, hi consten entre quinze i vint.
Continuem per darrera la casa en direcció sud, pel mig de bosc fins a anar a parar a un llom de pedra sorrenca. Excavades a la roca veiem una sèrie de sitges i tombes antropomorfes força interessants.
LA NECRÒPOLIS DE CAL PALLOT
ERMITA DE SANT ANDREU DE CAL PALLOT
L'església està constituïda per una nau rectangular coberta amb una volta de canó i un absis semicircular a llevant. Està il·luminada per dues finestres de doble esqueixada, l'una al centre de l'absis i l'altra al mur de ponent. La porta d'entrada és al mur de tramuntana, fet força insòlit en les esglésies romàniques: i sobretot en aquest cas en què al mur de migdia no hi ha cap obstacle que dificulti la seva obertura. Aquesta porta és de mig punt, formada per dos arcs adovellats rematats per una arquivolta que fa de guardapols de la porta. A la façana principal, podem observar que la meitat del campanar no hi es visible: el 1975 un llamp hi impactà, malmetent la volta de la nau, la coberta de l'absis i va ensorrar parcialment el campanar.
En aquest espai romànic ens trobem també amb un avituallament de l'organització. Després de contemplar tot aquest conjunt tant interessant agafem la pista en direcció al nord, remuntant i passant a prop de Cal pallot. Continuem enfilant-nos carena amunt i passem a tocar de la Caseta Negra. Deixem uns coberts a l'esquerra i arribem a una bifurcació de camins. Tombem a l'esquerra i seguim la pista que es el Camí de Puig-reig en direcció a ponent. Al cap d'una estona, deixem el camí i agafem un corriol a l'esquerra que marxa planer cap al sud, paral·lel al Serrat de la Cua de la Guilla. Durant aquest tram gaudirem d'àmplies vistes sobre la vall de la Riera de Merlès i els masos de Cal Pallot i de la Caseta Negra.

Quant arribem a l'extrem del Serrat i el camí que seguíem continua planer, nosaltres agafem a la dreta un corriol que s'enfila, en forta pujada, per recorre la carena del Serrat de la Cua de la Guilla. En arribar a dalt anem avançant cap al nord, seguint el llom de la carena. El recorregut, tot i en pujada, ara és més suau. L'escassa vegetació que hi trobem ens permet gaudir de molt bones vistes del erguedà sud i oest. Destaca sobretot Puig-reig i la vall del Llobregat.


Baixem una mica per l'altre cantó i de seguida ens trobem amb el tercer avituallament, en el Camí del Bosc del Teixidor.
Reemprenem la caminada seguint la nova pista cap a l'esquerra, de primer moment tot planejant. De nou bones vistes de Puig-reig i la vall del Llobregat.


No cal dir que les vistes, des d'aquest punt privilegiat, tornen a ser magnífiques.



Família: nimfàlids
Gènere: argynnis
Família: licènids
Gènere: polyommatus
Nom comú: blaveta
LA TORRE DE L'AMO
A Viladomiu Nou la Torre de l’Amo data del 1902 i ha estat restaurada i convertida en centre d’interpretació de les colònies tèxtils del Llobregat. L’espai ha estat museïtzat incorporant diversos elements audiovisuals per tal d’introduir alguns aspectes de la història de les colònies i del moviment obrer, fent èmfasi en la Setmana Tràgica. Val a dir que durant un temps els dos germans Viladomiu senyorejaren un bon tros del Llobregat, atès que el 1929 ampliaren el negoci amb la compra d’altres dues colònies: el Guixaró de Casserres i cal Marçal de Puig-reig.
Per la seva estructura, la torre de Viladomiu Nou és semblant a una gran masia amb galeries, que consta de tres cossos, amb el central més ample que els laterals, i una sala central al pis. És un edifici, com la fàbrica i l'església de la colònia, fet amb pedra, la qual obtingueren de les pedreres de pedra calcària, obertes a tocar del Llobregat.
La torre, que no estava pensada per ser la residència fixa dels Viladomiu, tenia una doble funció: casa d'estiueig per a la família i espai on dormir quan els amos pujaven a la fàbrica, des de Barcelona, per controlar que tot funcionés correctament. Per tant, els amos de Viladomiu no vivien a la colònia. Els que sí que hi vivien eren els directors de la fàbrica, els homes de confiança de l'amo.
A mesura que va anar avançant el segle XX, els amos de Viladomiu Nou tendiren a utilitzar menys la torre, però aquesta es va mantenir sempre neta i polida, ben equipada i a punt per a rebre els amos. Malauradament, amb la crisi i tancament de la fàbrica, durant els anys vuitanta, la torre patí un procés d'abandonament; situació que s'agreujà quan va caldre vendre els mobles, els testimonis muts d'una llarga història.
L'ESGLÉSIA
LA XEMENEIA
Quasi totes les colònies mantenen encara dreta la seva xemeneia de maó vermell retallant el paisatge, símbol arreu de la industrialització. La presència de xemeneies pot sorprendre en unes colònies tèxtils situades a la vora del riu per aprofitar l'aigua, però el riu Llobregat és de cabal tant irregular que en èpoques de sequera l'energia de l'aigua no era suficient per a fer anar les fàbriques a ple rendiment i llavors el carbó es feia servir com a font d'energia complementaria, d'aquí l'origen de les xemeneies.Finalment el nostre camí enllaça de nou amb l'itinerari d'anada a l'alçada del Camp de Cal Lluent. A partir d'aquí i fins arribar al punt de sortida seguirem el mateix recorregut que a l'anada.
Arribant de nou a la Plaça de Viladomiu Nou ens espera un abundant aperitiu com a cloenda d'aquesta caminada.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada