


Distància recorreguda: 14,45 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 775 metres, baixant: 787 metres.
Altitud mínima: 294 metres, màxima: 796 metres.
ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ DE RIELLS DEL FAI


Sortim de la Plaça de l'església de Sant Vicenç. Aquesta és l'element més important del poble de Riells del Fai. L’actual edifici data del 1618 i va ser ampliat durant el segle XVIII. De l’edifici original només resta el mur nord-oest, que es troba sota el campanar. La torre del campanar, d'època barroca, és de planta rectangular fins al segon pis, on després passa a tenir forma octogonal amb cantons desiguals. Com a curiositat destaca l'existència d'una figuera a la seva part més alta, que sembla ser que ja existia a mitjans del segle XIX.

CINGLES DE LA PINEDA

La caminada passa per sota de Can Jaume que ens queda a la dreta. A llevant i al sud-est de la masia s'estén el Pla de la Vinya que és per on estem caminant. El camí pren ara la direcció del nord. Al cap de poc veiem a l'esquerra la masia de La Pineda.
LA PINEDA


La construcció principal és de planta baixa, pis i golfes, amb tres cossos perpendiculars a la façana i coberta amb teula àrab a dues aigües, amb el carener també perpendicular a la façana. Tot el recinte està protegit per un mur baix. Les finestres estan emmarcades per pedra treballada i la façana principal està pintada amb calç. També disposa d'una capella pròpia, cosa que indica clarament lo important que era en temps no gaire llunyans.
Anem avançant entre camps d'oliveres. Arribem a l'alçada de La Madella on trobem una tanca que passem pel costat.
LA MADELLA

Al costat de migdia de la masia es troba el Molí de la Madella. Es tracta d'un edifici de planta rectangular, de dues alçades, en un estat avançat d'enrunament. Conserva l'estructura de molí, amb els carcavans a la part inferior i algunes moles a dins. Funcionava amb les aigües procedents del Tenes. Conserva la bassa al seu darrera, actualment habilitada per a bassa de reg. L'aigua li arriba per un canal d'alimentació del molí que neix en la resclosa de la Central del Fai. Avui encara serveix per a la masia de la Madella i els horts i conreus d'aquest sector.
A continuació, després de deixar enrere la masia, seguim la pista cap a tramuntana i passem pel mig de Les Torres de La Madella. Es tracta d'una petita urbanització de cinc cases dins el terme de Riells del Fai. Poc després deixem la pista per continuar per un corriol a la dreta que puja a Sant Miquel del Fai.
Aquest sender va guanyant alçada sobre la vall de Sant Miquel per accedir cap a l'antic priorat de Sant Miquel del Fai, oferint unes vistes excel·lents de l'engorjada vall i del priorat. Després d'un tram empedrat ens anem acostant a la pared de la cinglera. Arribem a una petita esplanada sobre la roca, a la nostra esquerra, que fa de mirador natural sobre la vall i les cingleres.

Retornem al camí i continuem avançant per La Roca Vermella. Al cap de ben poc deixem, a la dreta, un petit corriol que marxa cap a les Costes d'en Batlles, el qual seguirem a la tornada. Nosaltres seguim pujant en direcció al monestir. Entrem a la zona coneguda con les Costes de Sant Miquel. Les Costes de Sant Miquel són la part baixa de la cinglera de Bertí, pel costat de llevant del sector nord de la Vall de Sant Miquel, entre la Madella i Sant Miquel del Fai. Per aquestes costes discorre el camí que seguim per pujar a Sant Miquel del Fai des de Riells i el fons de la Vall de Sant Miquel. En aquesta zona destaca el característic conglomerat vermell de la part inferior dels Cingles. Seguim guanyant alçada i millorant la panoràmica sobre Sant Miquel del Fai i la vall del Tenes. A nivell del riu tenim l'antiga Central Elèctrica del Fai i als cingles del Perer l'ermita de Sant Martí del Fai.
CENTRAL ELÈCTRICA DEL FAI
Continuem pujant i passem pel costat d'un roure centenari que ha resistit els incendis que han afectat aquesta zona.
ROURE MONUMENTAL CENTENARI

L'últim tram de pujada, molt més dret, es fa per unes escales adaptades al camí. En arribar a dalt el camí s'aixampla i tomba a l'esquerra. Veiem un cartell informatiu del paratge del Fai i un mur de pedra que fa de balconada sobre aquest racó. Des d'aquí, podem admirar el monestir i els salts del Tenes i del Rossinyol.
SALT D'AIGUA DEL TENES
Els saltants del Tenes actualment no porten gaire aigua, però ens provoquen igualment una gran impressió al contemplar-los. Un testimoni de fora del país, el marquès de Laborde, que era un arqueòleg i polític francès, ens ha deixat escrit en el seu "Voyage pittoresque et historique de l'Espagne", que "aquesta cascada és durant algunes estacions de l'any un dels més bells espectacles que hom pugui veure. El torrent, augmentat per les neus foses i per la unió d'uns quants rierols, es precipita des de tota l'alçada de la muntanya entre roques tallades, pel pas de l'aigua, en tota mena de formes estranyes. Per tots cantons creixen plantes aquàtiques i arbres de diverses menes".
SANT MIQUEL DEL FAI LA CASA DEL PRIORAT
EL SALT D'AIGUA DEL ROSSINYOL

Deixem l'entrada al recinte per enfilar-nos per una pronunciada rampa empedrada que passa entremig de les formacions rocoses de la cinglera.
EL PAS DE LA FORADADA


En la última ampliació del 1790 es va col·locar un petit arc de pedra, coronat amb dues làpides, una per cada cara, indicant les dates de les reformes, flanquejades per dues columnes en relleu, i a sobre un escut gravat en pedra. Es va refer a mitjans del segle XX, intentant reproduir la forma original de l'arc. Les pedres originals es van recol·locar. De totes formes les veiem molt erosionades, i estan perdent les formes esculpides.
PONT DE PEDRA SOBRE EL ROSSINYOL

Aquest pont medieval anomenat Pont del Rossinyol salva el riu tot just a la entrada del monestir de Sant Miquel del Fai. Data de la mateixa època de la construcció del Pas de la Foradada. El seu únic arc es recolza sobre la roca d'ambdues ribes i disposa d'un petit mur.
Una vegada passat el pont, travessem la carretera i al davant mateix ens trobem amb el primer avituallament.
A continuació pugem per unes escales que ens porten a un corriol que ens deixa en un nivell superior. Anem a parar a la carretera de Centelles a prop de la Caseta de Sant Miquel.
LA CASETA DE SANT MIQUEL
La Caseta de Sant Miquel és una masia del terme de Sant Quirze Safaja. Està situada al nord-est, a prop, i al damunt de Sant Miquel del Fai, monestir del qual havia estat dependència. És a la dreta del Rossinyol, en un esperó de muntanya al voltant del qual el torrent forma un meandre molt tancat.
Seguim la carretera cap a la dreta que correspon al Camí de Sant Miquel del Fai a Can Sants. La carretera segueix el curs del Rossinyol que passa enfonsat per la nostra dreta.
MIRADOR NATURAL DE LA CASCADA DE ROCA GIRONELLA
EL SALTANT DE ROCA GIRONELLA

El Rossinyol es desploma des d'un relleix de roca carbonatada grisa d'origen marí, que és la que forma la part superior dels Cingles de Bertí. Després de contemplar la grandesa del paisatge, retornem a la pista de terra pel mateix camí. Seguim per aquesta pista ascendent que és el Camí del Soler de Bertí, tot gaudint de tant en tant de noves vistes sobre les balmes de Roca Gironella i de la masia El Serrà, enlairada sobre els cingles.

El camí gira cap a llevant i s'endinsa en el Sot de les Taules. Més endavant el creuem i passen del vessant dret a l'esquerra del torrent. A mida que ascendim es converteix en una vall estreta i feréstega. Quant quasi arribem a la seva capçalera, el camí fa un tomb de 180° i torna de nou a la vessant dreta. Ens trobem sobre els 680 m.a. i les vistes s'han eixamplat. Veiem cap a ponent, destacats sobre els cingles, el Serrà i el Sanatori de Puig d'Olena.
Anem pujant de valent al costat d'un torrent secundari. Arribem a la cota dels 733 m.a. i de nou un revolt de 180° ens canvia de direcció i ens encara cap a migdia. Ara sobre els cingles veiem les dues moles del Vallès: la de Gallifa i la de Sant Llorenç del Munt.

Al capdavall arribem a una altre bifurcació, per la dreta porta a l'Onyó, nosaltres continuem per l'esquerra. Passem per sota el Turó de l'Onyó de 794 m.a. i gaudim d'una àmplia panoràmica cap a llevant: veiem la casa de l'Ullar, a sota cap al sud-est, amb la cinglera que s'enfonsa en el torrent, darrera seu el Turó de les Onze Hores, cap a llevant el Puig Descalç i El Clascar...
L'ULLAR o L'UIÀ

L'Ullar és una masia del poble rural de Bertí, del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Està situada al capdamunt dels Cingles de Bertí, fet que la fa visible des de molta distància. És un punt de referència paisatgística, dins l'entorn dels Cingles de Bertí. La punta de la cinglera on es troba, rep el nom de la Punta del Cèntim. Se'n conserva l'edifici principal, però les dependències (corrals, etc.), estàn en ruïnes.
Acabem el descens i arribem al Collet de l'Ullar. En aquest lloc ens aturem per esmorzar.
Després de recuperar forces, deixem la pista principal per continuar per la pista de la dreta tancada per una cadena. La pista va baixant fins trobar la casa de L'Onyó.
L'ONYÓ O L'UNYÓ

L'Onyó era una masia del poble rural de Bertí, en el terme de Sant Quirze Safaja. Al sud-oest de la masia es troben els Cingles de l'Onyó. Tot i el seu aspecte actual, amb bona part de les instal·lacions abandonades i en una ruïna més o menys preocupant, aquest és, segurament, un dels masos més antics dels Cingles de Bertí. Aquest mas ja apareix esmentat en la documentació del monestir osonenc de Sant Pere de Casserres, en una donació de terres que es va fer l'any 1087 d'aquest mas al citat monestir. La casa està situada en mig d'una esplanada amb excel·lents vistes sobre les muntanyes de les rodalies: el Farell, Sant Llorenç, els cingles de Gallifa i el Puig d'Olena.

Al final de la carena, enllacem amb el GR-5, el Sender dels Miradors que va de Sitges a Canet, i el seguim cap a la dreta. És un camí planer que es dirigeix cap al nord. De nou les vistes sobre les zones de Sant Miquel del Fai, els encavalcaments de la vall del Tenes i els Cingles de Bertí són extraordinàries. Cap al final el sender baixa fins al riu Rossinyol, que normalment porta poca aigua i es pot travessar sense problemes. A l'altra banda del rierol hi ha la carretera al aparcament de Sant Miquel que seguim a l'esquerra, cap al Pont de Pedra per tornar a travessar novament el Rossinyol i baixar l'empedrat de l'entrada de Sant Miquel del Fai. Al final de l'empedrat continuem recte fins trobar a la dreta el baixant per on hem pujat a l'anada. Quan arribem a la Roca Vermella, deixem el camí principal i ens enfilem per l'esquerra.


És un camí que va pujant suaument per sobre de la primera anella de cingles, a uns cinquanta metres de la plana. Més endavant, creuem el torrent del Gat Menjat, conegut també com a Torrent de la Bauma de l'Onyó, o Barranc de Juan Gordillo, en honor a un dels primers que hi va baixar fent barranquisme. Després de recórrer un bon tros en direcció sud, el sender gira i es dirigeix cap a llevant. Estem trepitjant un terra ben diferent al que hem trobat a les parts altes de les cingleres. Està format per roques detrítiques vermelles d’origen continental: conglomerats, gresos i lutites.


Estem caminant per un fantàstic balcó vermellós, amb unes excel·lents vistes del poble de Riells. Podem anar veient els diferents efectes de l'erosió sobre les roques. A sota nostra a la dreta hi la la formació rocosa de la Roca Roja.

LES COSTES D'EN BATLLES


Les Costes d'en Batlles són les costes dels Cingles de Bertí a la vall del Torrent de Llòbrega. Correspon a la part baixa de la cinglera, al costat meridional dels Cingles de Bertí, justament al nord del poble de Riells del Fai i al nord-oest de la Vall Blanca i de Vallderrós. Reben aquest nom pel fet que pertanyien a la masia de Can Batlles. Antigament eren totes conreades en estretes feixes que contenien alguns rengles de ceps. La fil·loxera va arruïnar aquestes vinyes i actualment romanen abandonades, si bé són apreciables les feixes separades per marges de pedres. Repoblades naturalment de pins, a causa de l'abandonament de les vinyes, el 1994 sofriren el devastador incendi que desolà els Cingles de Bertí.
Les vistes sobre el Paller del Boll i el Turó de les Onze Hores son cada vegada més properes. Aquest últim, també conegut amb el nom del Castell d'en Bes, de 667 metres d'alçada, és una punta dels Cingles de Bertí. Se li deu aquest nom a que la gent del camp es regia pel sol per conèixer quina hora era. A Riells, quan el sol tocava aquest turó, significava que eren les 11 del matí. En ell es manté la característica de tots els Cingles de Bertí: està format per dos cinturons de roques de diferent constitució. El més inferior correspon als conglomerats vermells i el superior als gresos blanquinosos marins. Per la seva posició, és un magnífic mirador, que està coronat per una senyera.
Passem per sota el Turó de l'Ullar i el Grau del mateix nom. Si mirem cap a ponent, tenim de nou una vista de la Cinglera de La Pineda i dels Cingles del Perer. Podem apreciar a ull nu, la diferent estratificació dels sediments i la formació de roques singulars degut a la diferent erosió dels materials.
Més endavant enllacem amb el camí que baixa del Torrent de l'Ullar o Torrent de Fontguineu, que seguim a la dreta fins arribar al carrer asfaltat de Vall Blanca.
Tombem a l'esquerra seguint el camí asfaltat. Després de la baixada quan s'acaba l'asfalt, creuem el Torrent de Vallderrós o Torrent de Llòbrega. Estem entrant en la urbanització de Vallderrós, de vegades escrit Vall-de-ros. El nom prové del lloc on es troba: Vallderrós és la vall del torrent de Llòbrega, que té com a esplèndid marc septentrional els Cingles de Bertí i oriental el Turó de les Onze Hores.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada