

Distància recorreguda: 17,24 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 733 metres, baixant: 702 metres.
Altitud mínima: 16 metres, màxima: 329 metres.
Sortim del Nou Pavelló d'Esports de Tordera, seguint l'avinguda dels Països Catalans fins a l'alçada de Can Caselles. Girem a l'esquerra seguint una pista ampla, més endavant tornem a girar, ara la dreta, en direcció al Molí de Can Pibernat. En arribar a la seva alçada tombem a l'esquerra cap a Can Pinell i Can Santpere. Tot aquest tram el fem rodejats de camps de conreu de la rica Plana de Tordera. A continuació girem cap a la dreta i comencem a enfilar-nos entre mig dels incipients boscos d'alzines. La pista travessa el Bosc de Sant Andreu, sempre amunt, i penetra en l'espai del Parc del Montnegre.
Al cap d'una estona i després d'uns 160 metres de desnivell, arribem al primer avituallament i punt de separació de les dues caminades.
A garbí de Tordera s'alça la serra de Miralles, on hi arribem per una de les bagues que la conformen. Bona vista sobre la plana de la Tordera. Acabem la pujada i ens trobem als peus del Turó Gros de Miralles a 343 m.a. Des de la sortida haurem fet uns 280 metres de desnivell.
La pista dona la volta al Turó de Miralles i deixa a l'esquerra, el camí que porta al seu cim i a la torre de guaita contra incendis que hi ha en ell. El Turó Gros de Miralles és una muntanya de 343 metres que es troba entre els municipis de Santa Susanna i de Tordera a la comarca del Maresme.
El turó de Miralles, testimoni i guaita dels vessants litorals de l’Alt Maresme, arrecera la vall de Vallmanya de les influències marines, preservant-ne l’ambient humit i frescal.
La caminada comença a descendir fins a trobar la pista carenera o Camí de Miralles, que seguim cap a ponent.
La pista que seguim és un continu de pujades i baixades, curtes però intenses.
Arribem a la zona coneguda com a Plaça de les Bruixes, on hi ha instal·lat el segon avituallament. Xarrem una estona amb el control i ens expliquen l'abundància d'històries de bruixeria que hi ha pels entorns.
Al canviar de vessant ens ha canviat també el paisatge. La zona obaga i humida per la que transitem ens ajuda a descobrir un altre arbre típic del Montnegre: el castanyer. Al Montnegre, les castanyedes són els boscos que millor donen el to de les estacions. El vestit dels castanyers, fet de fulles amples i dentades, canvia de color al llarg de l'any, des del verd més tendre de la primavera, fins als grocs, els torrats i els gairebé vermells de la tardor.
Aquest tram de la caminada és encisador. El camí es planer i està ple de fulles caigudes dels arbres. El fang de la terra fosca en descomposició, l'aigua que regalima per sobre les pedres i els arbres atapeïts com si d'una fina xarxa es tractés, li donen un caire centreeuropeu a tot el paisatge. Les vistes sobre la vall de Vallmanya s'ens obren extraordinàriament.
Tot trescant des de la plana al·luvial de la Tordera, Vallmanya és la porta d’entrada als relleus més alterosos del Montnegre i punt de contacte entre aquests dos móns.
La caminada va baixant a poc a poc anant a buscar el fons de la vall. Finalment arribem a la carretera de Vallmanya, una mica més avall dels Plans de Can Burgada. La pista és ampla i fa de bon trepitjar i va resseguint el torrent de Vallmanya. La seguim cap a la dreta. De seguida trobem el control d'avituallament número tres.
Deixem el pantà i seguim la pista que passa molt a prop de Ca l'Aulet. El bosc ara es més esclarissat i apareixen alguns pins i vegetació que necessita molt més el sol.
El recorregut es decanta cap el sud, travessa la riera de Vallmanya, i just passar-la trobem el quart i últim avituallament. Per la dreta arriba també el recorregut de la caminada curta. Molt a prop d'aquí es troba la capella aïllada de Sant Andreu, situada enmig del bosc. S'hi accedeix per un camí que surt de can Bofill. És una construcció d'origen romànic, tot i que no en consta documentació fins el segle XV. Té una única nau, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. La façana és d'època posterior, amb portal adovellat, finestres de llinda recta i un campanar d'espadanya, tot plegat molt restaurat.
Deixem l'avituallament i agafem un corriol a l'esquerra que penetra dins el bosc. De nou ens endinsem en l'obaga fresca i esponerosa de vegetació, que moltes vegades tanca el camí. Sortim a la plana conreada i comencem a veure petites i gran masies en aquests terrenys tant fèrtils.
En arribar ens esperen unes graelles plenes de botifarres, que es van coent al foc lent de les brases.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada