Distància recorreguda: 4,94 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 256 metres, baixant: 248 metres.
Altitud mínima: 564 metres, màxima: 780 metres.
Sant Vicenç de Torelló pertany a la Vall del Ges junt amb els municipis de Torelló i Sant Pere de Torelló. De tots els nuclis existents dins La Vall del Ges, el més poblat és el de Torelló. En aquesta subcomarca discorren els rius Ter i Ges.
Sortim de la Plaça de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló, seguim el carrer Major i arribem al carrer Nou. Aquí veiem el dipòsit d'aigua municipal.
DIPÒSIT D'AIGUA MUNICIPAL
Es tracta d'un dipòsit de distribució de les aigües segons plànol de l’enginyer Sr. Josep Ignasi Miravet, inaugurat el mes de novembre de 1929, essent alcalde del poble el Sr. Josep Jolis Barcons. Aquesta obra va representar una gran millora pel poble ja que va suposar tenir subministrament d’aigua als habitatges.
A continuació agafem el carrer de la Cerdanya que ens portarà cap els afores del poble. En front nostre veiem el punt culminant de la caminada: el Castell dels Moros.
Cap a llevant tenim bones vistes de la Serra de Bellmunt i el Santuari.
Continuem la ruta fins arribar a la cruïlla del mas Font de Nogueres, nosaltres seguim per l'esquerra. Passem per davant el mas Els Camps.
Continuem endavant i deixem a la dreta el trencall al mas el Vilar. Agafem el camí de l'esquerra i en la següent bifurcació, el de la dreta. Aleshores s'inicia un extens roqueter, que passa pel costat d'una estranya edificació que sembla abandonada, amb un aerogenerador de primera generació a la part del darrera, es tracta d'un projecte de casa solar d'un visionari del poble, segons ens expliquen alguns marxaires. Aquí trobem un pal indicador i ens enfilem de dret pel roqueter de la dreta.
Anem enfilant-nos pel serrat seguint el corriol, més endavant aquest enllaça amb la pista que porta al Coll de Gallina. Tenim bones vistes a ponent de la Serra de Sobremunt, Orís...
La pista s'acosta al Turó de Coll de Gallina i una mica més endavant arriba al mateix Coll de Gallina.
Anem trobant senyals, grogues i blanques, del sender de la Vall del Ges PR-C45. Aquest sender de petit recorregut fa 21,5 qm. i passa per Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló, el Santuari de Bellmunt, el bosc de les Fages, el castell dels Torelló i Torelló. Per fer-lo sencer calen unes 6 hores. Arribem al Coll de Gallina, a 692 m.a., on comencen a preparar l'esmorzar per quan tornem de la pujada al Castell.
A continuació venen les rampes més fortes, doncs ens estem enfilant de forma molt dreta veien el Castell sobre els nostres caps. En arribar a l'últim tram, el camí gira a l'esquerra tot planejant. Al cap de molt poc, trobem una petita escala de ferro, de sis graons, fixada a la paret, que ens facilita el darrer pas per accedir a la pla superior.
Arribem a dalt del pla, davant nostre la torre del Castell, flanquejada a la seva dreta per la bandera de Catalunya, que ha estat omnipresent durant tot l'itinerari. A l'esquerra hi trobem quatre estaques de ferro delimitant una cisterna, a terra, excavada a la roca, plena de males herbes, que impedeixen delimitar la seva fondària.
RUÏNES DEL CASTELL DE TORELLÓ
El castell de Torelló, també conegut com Castell dels Moros o Castell dels Torelló, es troba documentat des d'una data molt primerenca: el 881. Només havien passat tres anys des de l'inici de l'empresa repobladora i reorganitzadora del territori osonenc, capitanejada per Guifré el Pelós en nom de l'Imperi Carolingi. El van ubicar en un punt estratigic i de difícil accés: en un extrem d'una carena que separa el curs baix de la vall del Ges de la vall del Ter, al cim d'un puig margós de 781 metres d'altitud.
La històrica fortificació va ser construïda per a la defensa i control de tota la demarcació del territori que dominava i per a fer front a qualsevol conflicte, intern o extern, que s'hi pogués produir. Al segle IX, va esdevenir una fortificació més de les moltes que es varen restaurar o alçar de nou al llarg de la frontera (marca) entre el món islàmic i el cristià.
Al ser d'època medieval, ha estat testimoni de la trajectòria de les llavors naixents parròquies de la vall de Torelló: Sant Feliu, Sant Pere i Sant Vicenç. L'antiga torre circular del castell, visible des de tota la vall, ens permet imaginar-nos com era la vida d'aquella època. El Castell, en temps de guerra era utilitzat pel Castlà per protegir-se dels atacs dels guerrers contrincants i pels seus cavallers per tal de defensar-lo.
Durant l'any 1554 el marquès de Tarifa va ordenar demolir el castell per a evitar el seu ús pels bandolers, quedant en l'actualitat tant sols la torre rodona del segle XII bastant deteriorada. Encara es poden apreciar els forats al terra, que correspondrien a construccions auxiliars de fusta.
Situats en llocs estratègics, els castells ofereixen gairebé sempre vistes
excepcionals dels seus voltants i el de Torelló no és cap excepció.
Després de contemplar aquestes vistes i extasiar-nos amb el paisatge dels voltants, baixem pel mateix lloc del Castell i ara el revoltem per la cara nord.Tot el peu del Castell està lleugerament abalmat, el que fa més difícil el seu accés per aquesta banda.
Una vegada donada la volta al Castell, encara podem adonar-nos de les poques restes de parets que queden de l'antiga fortalesa. Abans de reiniciar la caminada, tenim una bona visió del camí de baixada fins al Coll de Gallina, on ens espera un bon esmorzar, i al darrera seu el Turó de Coll Gallina.
Comencem a baixar pel mateix camí de la pujada. Durant el trajecte ens adonem de l'existència de fòssils marins. Aquestes troballes ens fan pensar en l'immens mar que cobria tanta terra catalana.
Arribem al Coll de Gallina i ens cruspim un bon entrepà de botifarra i cansalada acabades de fer. Després d'aquest bon esmorzar agafem el corriol que puja al Turó de Coll Gallina per contempla les vistes des d'aquesta atalaia més propera.
Descendim del turó per la part sud mitjançant un corriol que ens porta fins un dipòsit d'aigua. D'aquí surt la pista que passant per davant el mas El Vilar, enllaça amb el camí de pujada a l'alçada del mas Els Camps.
Ara tant sols ens queda seguir el mateix camí fins a retornar a la Plaça de l'Ajuntament, on es dona per acabada aquesta caminada.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada