Distància recorreguda: 13,12 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 494 metres, baixant: 516 metres.
Altitud mínima: 302 metres, màxima: 497 metres.
Sortirem de la Plaça de l'església de Balsareny i anirem a buscar el Repeu, nom popular de la balcera ran de la qual és construïda l'església de Santa Maria i que segueix paral·lela a la riera del Mujal.
A continuació travessarem el Pont del riu per on passa la carretera de Moià.
EL PONT DEL RIU
És un pont de sis arcs sobre el riu Llobregat. Va ser acabat l'any 1797 per obra del rector Roque García de la Enzina.Seguim el camí paral·lel al riu Llobregat deixant la Gravera de Puigdorca a la nostra esquerra. Desprès d'un gir a l'esquerra ens dirigim a la casa de Les Planes de Puigdorca. Casa construïda cap a l'any 1940 com a masoveria del mas Puigdorca.
El camí s'enfila suaument i travessa les amples planes de Puigdorca. Els camps gebrats a aquesta hora del matí tenyeixen el paisatge d'una esblanqueïda tonalitat difusa. Al fons a l'esquerra, la silueta del castell de Balsareny ens acompanyarà bona part del recorregut.
Ens anem acostant a poc a poc a la Baga de l'Alou. Aquí comencem a observar la gran quantitat d'arbres caiguts que han provocat les abundants nevades de principis de la setmana. El camí es va enfilant pel Serrat de l'Alou enmig de clapes de neu i arbres caiguts.
A mida que anem avançant pel mig del bosc, el camí es fa molt agradable. La neu és abundant en alguns racons i ens retorna a la infantesa: ens llancem boles de neu i alguns s'estiren en aquest mantell tant flonjo.
Durant el recorregut anirem trobant diverses construccions de pedra seca: marges i cabanes.
La caminada passa sota el Repetidor de Telecomunicacions, som al Serrat del Repetidor. Pocs metres més enllà, en el Pla del Repetidor ens aturarem per fer l'esmorzar.
Comencem a baixar per anar a trobar la carretera de Moià a l'alçada del pont del Vilar. La travessem i deixem a la nostra esquerra
LA FONT I BASSA DEL VILAR
Aquesta font està coberta amb una volta de pedra; segons la tradició oral, aquestes voltes foren arranjades pels carters que feien el servei rural de Sallent a Balsareny, com a aixopluc per a la pluja o la calor.
El camí continua tot planejant i ens va acostant al riu Llobregat que travessem per una passera a l'alçada de La Rabeia.
Passem enmig de la colònia fabril de La Rabeia i anem a buscar l'antic camí del ferrocarril de Manresa a Berga. Les vistes sobre el castell de Balsareny son espectaculars, encimbellat a uns 80 metres sobre els nostres caps.
Ara ens toca enfilar-nos aquest 75-80 metres, ben costeruts per poder arribar a aquesta fortalesa. A meitat de la pujada tenim una molt bona vista sobre el riu Llobregat en el punt de
LA RESCLOSA DE LA SÈQUIA DE MANRESA
EL CASTELL DE BALSARENY
Situat dalt d'un turó a 420 metres d'alçada està documentat des de l'any 951. Destruït per un incendi en una revolta antifeudal arran de la desamortització l'any 1835, fou restaurat a finals de segle.
A causa d'haver estat ben planificat i edificat, d'acord amb el pla previ i en una sola campanya constructiva, és un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central. De forma pentagonal, conserva l'edifici central majoritàriament del segle XIV però amb vestigis de l'època romànica, com la resta de filades de pedra de la part septentrional i l'estructura del pati. Té dues plantes. La inferior està estructurada al llarg d'un pati, quasi rectangular, envoltat d'una galeria amb diverses cambres destinades als servidors i guardians, el celler (on encara hi ha una tina), les quadres i la masmorra. A la superior s'hi accedeix per una escalinata que porta a altres dependències: cambres, cuina i salons. Totes les cambres d'aquesta planta són cobertes per un sostre de bigues. Al cim hi ha els merlets, amb una espitllera al mig, característics dels darrers segles medievals.
Cal destacar-ne, sobretot, la canalització d'aigua per dues canonades de pedra des de les teulades que conflueixen en una gran cisterna, amb un brocal, al subsòl del pati. Durant el segle XIX, es va envoltar amb una muralla exterior i dues torres on es guardava l'artilleria. L'edifici va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1949.
Llegendes del castell: Es veu que el senyor del castell contractà amb el diable la construcció d'un recinte de cent cambres a canvi de l'ànima d'un vassall. Quan al cap de sis dies, el Maligne ja duia realitzades noranta-nou cambres, el baró, ben penedit del tracte fet, posà al castell una imatge de la Mare de Déu i s'hi encomanà. Va resultar-ne que mentre el diable s'afanyava en l'edificació, sempre hi havia una cambra que s'esbaldregava...mai no podia comptar cent...fins que es convencé que un poder superior al seu li impedia el triomf. D'aquesta feta, el castell de Balsareny fou anomenat el de les noranta-nou cambres.
Una altra llegenda explica que després d'un llarg setge i quan els famèlics defensors ja acabaven la resistència, una àguila deixà caure al pati del castell un peix viu que duia al bec, i això motivà l'enginy de trametre en un plat el peix al capitost enemic, desesmant-lo, amb l'oferiment, de prosseguir el setge, puix que es convencé que per fam no podria rendir la fortalesa.
Llegendes extretes del llibre "Llegendes de castells catalans". De Pere Català i Roca.
ERMITA DE LA MARE DE DÉU DEL CASTELL
Al costat mateix del castell es pot visitar la capella romànica del segle XII. D'una sola nau, de volta de canó; absis, porta de mig punt amb arquivoltes, campanar de paret. Ampliada posteriorment amb una gran capella barroca.
Deixem el Castell i iniciem davallant l'última part del recorregut. Seguim el carrer de la Costa del Castell fins a creuar la riera del Mujal. Finalment pel carrer de la Riera arribem al punt de partida.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada