XXVIIIª MARXA POPULAR DE LA ROCA DEL VALLÉS


Trieu el mapa

Distància recorreguda: 16,32 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 1.097 metres, baixant: 1.067 metres.
Altitud mínima: 118 metres, màxima: 354 metres.

Sortirem des de la plaça de Can Torrents davant l'Ajuntament de la Roca del Vallés. Seguirem primer el carrer del Montseny i desprès el de les Camelies per continuar pel carrer de la Rocatomba que deixarem per un corriol que ens endinsarà al Boc dels Mallols.
La Roca 2009La Roca 2009Arribem a una pista que ens portarà a creuar la carretera de Terrassa a Mataró prop del quilòmetre 13, a tocar de la masia de Can Companys. Seguirem per la nostra esquerra per anar a creuar per sota la autopista de La Roca.
Tot seguint la riera de Gasuacs passem per Can Rafel del Forn i arribem al primer avituallament a la zona de Santa Maria de Malanyanes.La Roca 2009Arribem a una esplanada vorejada d'alzines, sota l'ermita de Santa Maria de Malanyanes. Prenem el camí de la dreta que voreja uns conreus. A l'esquerra hi ha el camí d'accés a l'ermita. El camí aviat té a la seva dreta el torrent de les Teixoneres, poblat de pollancres.
A la nostra esquerra deixem el corriol que porta a la font de la Mare de Déu de Malanyanes, situada a uns 25 metres.
Anem seguint el torrent de les Teixoneres rodejats d'alts pollancres i avellaners.
La Roca 2009La Roca 2009
Ara deixarem el torrent de les Teixoneres per anar-nos enfilant cap el Pla del Bruguerar.
La Roca 2009La Roca 2009Passat el pla deixarem a la nostra dreta el trencall a Can Poc Gros. Magnífiques vistes sobre Montserrat, Sant Llorenç, Cingles de Gallifa...La Roca 2009La Roca 2009
Arribem a una pista, davant de la Baga de Can Mates. Més endavant la pista comença a pujar i gira 90 graus a la dreta. A l'esquerra es troba el bosc d'en Rosselló, i a la dreta el Sot del Bou.
Passem a tocar de la finca de Can Mates, completament encerclada per una tanca metàl·lica, tot i tenir pas públic. Seguim el camí vorejant la tanca. L'antic camí ral de la Roca del Vallés a Dosrius passava per la finca.
La Roca 2009La Roca 2009
Continuem per la pista que ara fa baixada. La pista arriba a la part més baixa, envoltada per un frondós canyissar. Reprenem la pujada. Arribem molt a prop de la Plana de l'Espinal, ampli espai de conreus a la carena de la Serra de Marina. Aquí ens donaran un bon esmorzar.La Roca 2009La Roca 2009La Roca 2009La Rioca 2009
Re emprenem la caminada ara en forta baixada tot seguint el torrent de Sant Miquel. Durant el recorregut gaudirem de la frondositat d'aquests espais. Els abundants arbres omplen el terra de fulles tardorenques i ens presenten uns espais poc imaginables tant propers a les ciutats que ens rodegen.
La Roca 2009La Roca 2009La Roca 2009La Roca 2009
Més avall el torrent es converteix en riera de Gasuacs i arribem a Can Companys on ens creuem amb el camí de l'anada. Seguim uns quants metres la carretera de Terrassa a Mataró per tornar a entrar en el bosc, ara remuntant el torrent de Can Companys, fins a tocar la Serralada Litoral.
La Roca 2009La Roca 2009












Durant el recorregut anirem veien un seguit de materials de diferents tipus de granit. Formen part d’un gran massís granític que s’extén per tot el Maresme, El Montseny i les Gavarres. El relleu que veiem és producte de la descomposició de la roca mare el granit.
És una roca dura, resistent. També té la característica que és impermeable, és a dir, que l’aigua circula pel damunt sense que s’infiltri. Però és molt sensible a la descomposició química (meteorització). L’aigua s’infiltra per les esquerdes i va alterant el granit, més tard és l’erosió qui s’encarrega d’emportar-se aquest material alterat vessant avall. Així, anirem trobant diferents formes des de blocs grossos de granits fins al sauló (una sorra producte de l’alteració del granit).La Roca 2009La Roca 2009
Continuem la caminada i arribem als replans de Can Planes on hi ha el següent avituallament.
La Roca 2009La Roca 2009
La marxa s'acosta a la seva fí. Abans però passem a prop de Can Planes de la Muntanya.
La Roca 2009La Roca 2009









La Roca 2009Finalment arribem a la Roca baixant fortament pel carrer Espronceda.
La Roca 2009La Roca 2009












La Roca 2009

XXVIIIª MARXA LA ROCA DEL VALLÈS

La Roca 2009
 
Anar al principi