CAMINADA DE LES CASES NOVES - MASIES DE RODA

Distància recorreguda: 15,79 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 519 metres, baixant: 489 metres.
Altitud mínima: 450 metres, màxima: 651 metres.

Itinerari plàcid que ens acostarà al congost de les Gorgues. Passarem per les boniques roca i cascada de la Barra de Ferro. La riera de les Gorgues s'ens presenta com un dels indrets més fascinants d'aquesta comarca. Ens farà pensar en tornar-hi per descobrir tots els seus encants amagats.

DAVANT EL RESTAURANT LES GORGUES

EL TORRENT DE LES PAGANES

Torrent de les PaganesTorrent de les PaganesTorrent de les PaganesTorrent de les Paganes












LA BERTRANA

La BertranaLa BertranaCasa pairal de gran renom en la contrada. Consta que es trobava aquí la primitiva parròquia de Santa Maria de Corcó, d'on ve el nom de Rectoria Vella del casal anexa. Les edificacions formen un petit llogarret amb l'ermita de Santa Maria de la Bertrana.

L'ESMORZAR

La BertranaLa Bertrana









La Bertrana

RECORRENT EL SOT DE LA TOMBA

El Sot de la Tomba

LA PLANA DES DE LA BARRA DE FERRO

LA ROCA I EL SALT DE LA BARRA DE FERRO

Salt de las Barra de FerroSalt de la Barra de Ferro


La Barra de Ferro és un conjunt d'altes parets que emmarquen la vall per els dos costats. Els cingles cauen des d'una alçada d'un centenar de metres. El lloc més característic és la cascada de la Barra de Ferro, per on es despenja la riera de la Bertrana, des d'una alçària de 80 metres.
Aquest nom prové de temps remots, doncs hi havia al cim de la roca més destacada una robusta barra de ferro, la qual aguantava junt amb una altra estaca situada en el cingle oposat, una gruixuda corda de cànem que servia per a transbordar feixina (brancatge d'alzina), carbó vegetal posat en sarrions, troncs de fusta, etc., a través del buit del congost i procedent del sector de Sant Bartomeu Sesgorgues. (Les Gorgues Collsacabra Occidental. Ramón Vinyeta. Editorial Montblanc 1961)

La Barra de FerroLa Barra de Ferro












Continuem la ruta, ja de tornada, seguint el camí Ral de Vic a Olot que coincideix amb el camí de Sant Jaume.
Anem gaudint d'aquestes planes conreuades, de colors verds vius i tacats pel vermell de les roselles, on el pagès es deu a la natura i els seus ritmes.

























PANORÀMICA DEL COLLSACABRA

TOTS ELS COMPONENTS

Caminada les Masies Noves 2009Caminada les Masies Noves 2009
 
Anar al principi