EXCURSIÓ A LA FONT DE BOU I SALTANT DE GUANTA


Trieu el mapa

Distància recorreguda: 10,62 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 530 metres, baixant: 595 metres.
Altitud mínima: 215 metres, màxima: 435 metres.

Sortim de la Plaça de la Vila de Sentmenat per darrere l'Ajuntament. Passem per davant la masia la Colamina, integrada al nucli urbà. Prenem direcció tramuntana i just abans de deixar el poble, ens trobem, enmig de les cases, l'ermita de Santa Caterina, del segle XVIII, amb una façana de pedra vista.

Passem pel costat del castell de Sentmenat, segles XI-XII. Al costat seu hi ha l'ermita dedicada a Sant Jaume, on hi ha enterrats gairebé tots els marquesos de Sentmenat.

Seguim el camí ample, passem pel costat d'un embassament d'aigua: la Basseta del Castell, de construcció medieval que abastava el molí del Castell i regava les terres d'aquest domini.Immediatament trobem la masia de Can Fruitós. Té integrada en el seu conjunt l'ermita romànica dedicada a Sant Fruitós, segle XII. Passem fregant l'absis. Al pati de la masia podem veure dues arcades gòtiques i un molí d'oli. Passada l'ermita, i quasi a tocar, trobem una altra bassa d'aigua, la bassa de Can Fruitós.
Arribem al llit de la riera, i la travessem per una passera. Seguim el camí vers tramuntana.Agafem el camí de Can Senosa. Creuem de nou la riera per el pont de can Senosa i anem a veure un recó amb la imatge de la Moreneta. A continuació passem vora la casa de Can Senosa, o masia d'Aigua-Senosa, fins que la pista s'endinsa en uns prats. Davant nostre, a plom sobre els espadats de pedra, observem el mas de Guanta, anterior al segle XV.Caminem una estona paral.lels al riu fins una altra cruïlla. El camí de la dreta porta al Saltant de Guanta. Nosaltres prenem a l'esquerra el camí que ens porta, un cop travessada la riera per una palanca de fusta, a la font de Bou, on trobem una taula i bancs i fem un bon esmorzar.


En acabar, reculem fins l'ultima cruïlla i ens dirigim fins als peus del sorprenent i bonic Saltant de Guanta.
Continuem el camí i passem a tocar d'un forn de calç. Desprès d'una breu pujada arribem a la pista de Guanta. Més endavant la pista té un tall vertical a la dreta que ens permet veure el saltant de Guanta.
Finalment seguint la pista arribem a la casa de Guanta, d'abans del segle XV i construïda dalt de la roca.

Desprès d'una breu parada per contemplar els entorns retornem a Sentmenat per l'ampla pista que passa per Can Vinyals i la grossa alzina a tocar de la carretera de Castellar.

 
Anar al principi