


Distància recorreguda: 13,42 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 596 metres, baixant: 568 metres.
Altitud mínima: 604 metres, màxima: 794 metres.
Sortim des del Parc de l'Aigua cap al pont que travessa l'Embassament de Sant Quirze Safaja. El rodegem pel seu cantó dret. Aquest recull l'aigua de la conca alta del Tenes, però es troba tot ell dins del terme de Sant Quirze Safaja, malgrat que la cua de l'embassament arriba a tocar el límit amb el terme de Castellcir. Es va començar a construir el febrer del 1991 i es va inaugurar el 10 de juliol de 1992. Es va fer al lloc on hi havia les ruïnes de l'antic Molí de Poses o Molí vell. Els tràmits i permisos començaren deu anys abans. Es va construir per abastir d'aigua Sant Quirze i les seves urbanitzacions.
A continuació seguim el Camí de Puigdomènec que revolta i enllaça amb el Camí del Mas Torroella, tot travessant el barri del Solà del Boix. El Solà del Boix, o El Rossell, és una moderna urbanització a cavall dels termes municipals de Castellcir i de Sant Quirze Safaja.
La caminada va enllaçant camins, entre camps de blat i boscos de pi. Anem pujant i baixant de forma suau. En alguns trams la vegetació és esponerosa amb abundància de falgueres.
En aquest avituallament hem tingut una agradable sorpresa. Ens han obsequiat amb uns fabulosos sucs naturals de la casa Sosa de Castellterçol. Hem gaudit del suc de mango amb fruita de la passió, de pinya amb llima, de sanguina amb maduixa, ... Quin bé de sucs!!!!
Continuem la caminada apropant-nos a la C-59. Passem a prop del pont de la carretera sobre el Torrent del Castell, el qual aboca les aigües a la riera de Sant Quirze en aquest punt. El travessem i continuem seguint en direcció nord-oest. Al cap de poc, i cap al sud-oest, veiem bones vistes de la masia de La Noguera.
LA NOGUERA
Poc abans d'arribar al mas de l'Horta trobem una pista provinent de la carretera. La seguim cap a la dreta creuant la riera de Sant Quirze i fent un canvi de direcció. Primer anem cap a llevant i de seguida girem cap al sud-est. El camí es torna a enfilar a poc a poc i tornem a veure grans camps de cereals a punt de segar.
Enllacem amb un camí ample. En aquest punt es separa la caminada llarga de la curta. Nosaltres trenquem cap a l'esquerra, seguint el camí amb una suau pujada. A banda i banda del camí hi creixen clavellines, jonça, farigola, estepa blanca i negra. A continuació el camí planeja. Més endavant arribem a uns coberts i a mà esquerra veiem el mas de Brugueroles.
MAS BRUGUEROLES
Seguint per aquest altiplà de seguida arribem a les granges i corrals de vedells de La Bassola, ben a prop de la masia del mateix nom.
LA BASSOLA DE LA VALL
GRANGES DE LA BASSOLA DE LA VALL
Es tracta d'una empresa familiar que ha treballat la carn de vedella des de sempre. La seva intenció és oferir al consumidor final una carn de vedella d’altíssima qualitat. Per això, a la Granja La Bassola crien les vedelles en un entorn natural i ecològic, amb les millors instal·lacions i amb una qualitat de vida excepcional per a les vedelles: grans extensions de camp on es cultiva la seva alimentació, i tot amb rigorosos sistemes d’alimentació, controls de sanitat i de qualitat.
Continuem el nostre camí. Just abans d'arribar a la carretera que va de Castellterçol a Castellcir, a l'inici del Serrat de l'Orella, tornem a canviar de sentit i tombem a la nostra dreta. En aquesta cruïlla trobem el segon avituallament.
Des de la cruïlla i mirant cap a ponent, apareix el campanar de Castellterçol que treu el cap entre els boscos de pins que té al davant.
Anem recorrent el Serrat de l'Orella en direcció nord i ens tornem a acostar a la carretera de Castellcir. Envoltem un camp i comencem a veure tot de masies del terme de Castellterçol.
Els masos Vall, habitats per Bernat de Vallmedia i Pere de Vallinferior, i el Mas Vallsuperior que tenia per mestressa Maria de Vallsubirana, el 1370 ja pagaven tributs al monestir de l'Estany, que era senyor del castell de Castellterçol des de 1229. L'alou de la Vall amb els seus masos el trobem documentat des del 1132. De fet, correspondria a l'actual Casa Nova de la Vall.
LA CASANOVA DE LA VALL
LA VALL JUSSANA
CAL FANTASIA
Deixem les vistes de Cal Fantasia i continuem pujant suaument. Arribem a una bifurcació de camins i prenem el de la dreta. Tornem a baixar en direcció al torrent tot passant pel costat dels Camps del Vilardell. Durant aquest tram observem nombroses plantes i arbusts florits, que aprofitem per fotografiar. Hi veiem crespinells, cards, tortellatge...
En la propera bifurcació tornem a girar a la dreta i baixem fins el Torrent de Cerverisses. En aquest tram la humitat és més alta i la vegetació hi creix en consonància.
TORRENT DE CERVERISSES O CERVERISSA
Es forma a partir del torrent de la Vall Jussana quan s'hi ajunten dos torrents més petits en el lloc on hi ha la Font de Cerverisses, sota el poble modern de Castellcir i al sud-oest del Vilardell. Davalla sempre cap al sud-est i s'aboca en el Tenes a llevant de la masia de Puigdomènec, al lloc on hi ha la Font de Puigdomènec. Acostuma a portar sempre aigua. L'aigua del Torrent de Cerverisses i una derivació del Tenes eren portades sota el mas Puigdomènec, per regar els horts o sector de regadiu del mas Puigdomènec. El seu nom podria fer referència a l'abundància de serveres. En temps dels romans, de les serves se'n feia un suc que un cop fermentat constituïa una beguda alcohòlica que anomenaven "cerevisa", d'aquí deriva la paraula catalana cervesa referida però a un producte molt diferent.
Continuem avançant per la pista i al cap de poc, agafem una sendera a l'esquerra que ens permet fer una mica de drecera fins a sortir de nou a la pista que seguíem. Anem seguint per sota l'obaga de Torroella i aviat veiem els camps i el mas de Torroella.
EL MAS TORROELLA
En aquest punt, la comissió de festes de Sant Quirze, ens té preparat un variat i abundant esmorzar. Val a dir que aquí, ens retrobem amb els caminants de la ruta curta.
Una vegada recuperades les forces amb aquest bon esmorzar, reemprenem la caminada en direcció sud. Al cap de poc, deixem la pista per agafar un sender a l'esquerra, que revolta per sota el Turó de Torroella i ben a prop dels camps del mas. Anem a parar a una pista que seguim a l'esquerra, per més endavant enllaçar amb un altre que també seguirem a l'esquerra. Ens trobem a les envistes del mas Puigdomènec, que queda a la dreta. Arribem a una cruïlla, per la dreta el camí ens portaria al mas Puigdomènec, nosaltres tombem a l'esquerra en direcció nord. Al cap de poc retrobem de nou el Torrent de Cerverisses. En aquest punt la caminada fa un canvi radical de sentit. Però, abans, i ben a prop d'aquesta cruïlla, anirem a veure una petita resclosa propera.
RESCLOSA DEL TORRENT DE CERVERISSES
Ens trobem ben a prop d'una petita joia del patrimoni pre-industrial de Sant Quirze Safaja: el Fornot de Puigdomènec. Aquest és el forn d'una antiga teuleria. Els forns per fer teules, maons o totxos calia construir-los en llocs on hi hagués argila i abundància d'aigua. Creiem que aquest fet explica l'existència d'aquesta petita resclosa en el torrent, que permetria desviar el corrent per un canal fins arribar al forn. Allà els hi servia per barrejar-lo amb les argiles i així formar la pasta que posteriorment courien al forn.
Com hem dit, fem un gir cap al sud-est i ens endinsem en la obaga i humida riba esquerra del Torrent de Cerverisses. De seguida trobem la bassa, canal i parets de reforç que servien per subministrar aigua al proper forn de la teuleria.
Sortim a un camp i vorejant-lo arribem a una pista, de seguida al costat esquerra veiem les dues boques del Fornot de Puigdomènec.
FORNOT DE PUIGDOMÈNEC
El forn està format per dues cambres. La que es troba a sota és la cambra de combustió, on s'hi feia el foc. S'omplia de feixos de llenya, que se solia tallar als boscos del costat mateix del forn. El forn s'encenia i estava vuit o nou dies tancat i cremant. S'havia de tenir bona mà pel foc. Perquè si es feia massa fort es deformaven les peces, o si la cuita durava massa els maons s'arribaven a fondre.
Avancem una mica més per la pista, i de seguida revoltem a l'esquerra per pujar a veure la cambra de cocció.
Mentre durava tot el procés de fabricació de maons, els rajolers no podien abandonar el forn ni de dia ni de nit. En fer una fornada es trigava gairebé un mes, entre que s'anava a buscar l'argila, es pastava, es feien els motllos, s'enfornaven i es deixaven refredar. Aquest forn és doble, així que mentre s'acabava una cuita ja se'n preparava una altra.
Part de la informació sobre el Fornot, està obtinguda del full entregat a la caminada de Festa Major de Sant Quirze Safaja 2011.
Estem arribant gairebé al final de la caminada. La pista continua i en el proper revolt agafem un corriol que surt per l'esquerra i passa sota la Solella del Vilardell, més endavant gira vers el sud-oest i enllaça amb el Camí del Vilardell. El seguim cap a la dreta i a les poques passes veiem a la dreta la font de Puigdomènec.
LA FONT DE PUIGDOMÈNEC
Continuem per aquesta còmoda pista que segueix paral·lela al Tenes. Més endavant travessem el Tenes i se'ns ajunta per l'esquerra el camí de Can Gall. Estem molt a prop del poble i continuem rodejats de boscos força humits i atapeïts.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada