


Distància recorreguda: 5,23 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 235 metres, baixant: 215 metres.
Altitud mínima: 243 metres, màxima: 359 metres.
La pluja d'aquest diumenge ens ha fet modificar els plans de caminar. Hem aprofitat per esmorzar i xerrar una bona estona. Quan hem acabat, hem vist que s'havia aclarit i brillava el sol. Aleshores hem decidit aprofitar el temps que ens quedava per fer una passejada pels boscos de Can Deu. Serà una caminada ben suau, tranquila i breu, però el que importa és estirar les cames.
Ens trobem a l'avinguda Francesc Trabal de Sabadell. La seguim direcció nord cap a la Plaça de la Primavera on enllaça amb el carrer de la Prada. El seguim i després de passar pel costat del C.E.I.P. Can Deu, baixem per l'ampla camí asfaltat que porta a la masia de Can Deu en mig quilòmetre. A banda i banda observem un bosc de roures, alzines i pins. El camí travessa el torrent, conegut pel Sot Fondo, provinent de Sant Julià. Una vegada hem travessat el torrent, ens enfilem per uns graons a mà dreta que ens portaran fins a l'era de Can Deu.
MASIA DE CAN DEU
La Masia de Can Deu és una finca de 86 hectàrees al nord de Sabadell, documentada des de l'any 1415. Tradicionalment Can Deu ha estat una explotació agrícola que es va especialitzar en el conreu de la vinya fins que, a finals del segle XIX, la crisi de la fil·loxera va provocar l'abandonament d'aquest conreu. El creixement industrial i urbà de Sabadell a la dècada de 1950 va ocasionar la fi del seu ús agrícola. L'any 1964, Caixa Sabadell va comprar la finca per salvar-la de l'especulació immobiliària i preservar-la per al futur, com un espai de lleure i conservació del medi ambient.
Modernament Can Deu i Sant Julià d’Altura han passat a formar part del Parc Agrari de Sabadell. Es tracta d’un mosaic de paisatge agroforestal que forma part de la via verda o connector de la biodiversitat, de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac amb Collserola.
Deixem la masia i agafem la carretera com s'hi marxéssim de la casa. Cap al final d'un revolt tancat, surten a la dreta uns graons que s'endinsen al bosc i ens acosten a l'església de Sant Vicenç de Verders.
ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ DE VERDERS
L’edifici és una bonica església d’una nau, acabada amb un absis llombard, amb les característiques faixes i arcuacions (dues entre cada dues faixes). Té dues portes molt semblants: una a la façana de ponent, descentrada, l’altra a la de migdia. L’orientació actual és idèntica a l’original, seguint la tradicional orientació est-oest. Altres obertures són les tres finestres existents, molt petites: les de la façana de ponent i de l’absis són de doble esqueixada, mentre que la de migdia és d’una esqueixada i d’arc monolític (d'una sola pedra). La seva volta es de canó, reforçada amb un arc toral i fa uns 9 metres de llargada.



Hem trobat una anècdota que explica com, degut a que les pluges van arribar abans del previst, va caldre que un grup de bussos desmuntessin la part inferior de l’estructura de l’església que ja havia quedat anegada per les aigües. Donada la crescuda de cabal del pantà, els treballs de transport dels carreus es feien en barca, i una de les barques, possiblement per excés de carrega es va enfonsar.
A continuació agafem el camí de darrere l'absis de l'església cap al nord-oest. Per travessar el Bosc de Can Deu hi ha diversos camins marcats, a nosaltres ens interessa seguir sempre els corriols que es dirigeixin cap a llevant, ja que ens acosten al marge on hi ha un mirador, i així podrem observar el Ripoll i l'altiplà de l'altra banda. Podem veure Can Bages, l'horta de la Verneda de Can Deu, el gran meandre que fa el riu, el molí del Rieral i fins hi tot Castellar del Vallès.
SANT JULIÀ D'ALTURA
La fesomia de l'actual església correspon a l'estil barroc, i és el resultat de les importants reformes que s'hi feren durant el segle XVII: el presbiteri, cobert per un cimbori de cúpula construït el 1611, i la part superior del campanar construït el 1693, de forma octogonal, amb les finestres d'arc de mig punt. Però tant en els murs exteriors com a l'interior del recinte es poden seguir les marques que van deixar les etapes anteriors: unes tombes antropomorfes prèvies a la primera construcció romànica que data del segle XI, unes altres necròpolis datades del segle XI al XVII, unes sitges dels segles XII-XIII i diverses fases de reforma de l'edifici als segles XIII i XIV.
Conjuntament amb l'església, el grup arquitectònic comprèn l'edifici de l'actual rectoria i el tancat del cementiri. La portalada actual mostra que es van aprofitar part dels materials gòtics d'una església anterior. El retaule major era de l'any 1698. S'hi havia venerat una imatge de la Mare de Déu d'Altura, que sembla que devia ser de la fi del segle XII o el principi del XIII. Duia l'Infant al braç esquerre i una poma a la mà dreta. Als peus tenia un bou i una pastoreta, símbols de la ruralia. Durant molts anys, es va guardar a la masia de Can Sales, després fou retornada a la parròquia i cremada el 1936. Durant la guerra del Francès l'església va ser incendiada i el cementiri profanat. L'any 1990, i degut a les excavacions arqueològiques promogudes pel Museu d'Història de Sabadell, es va descobrir la necròpolis medieval. Aquesta consta de 82 tombes, fosses simples excavades a terra, datades entre els segles XI i XVIII.
Després de donar un tomb pel lloc, decidim tornar i agafem una pista que baixa cap al torrent de Sant Julià, el creua i a continuació s'enfila per anar seguint en el límit del Bosc de Can Deu i els camps de conreu. El camí segueix paral·lel a la carretera de Matadepera en suau baixada.
1 comentari :
Nunca de tan poco se hizo tanto. juanele
Publica un comentari a l'entrada