

Distància recorreguda: 14,94 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 649 metres, baixant: 653 metres.
Altitud mínima: 851 metres, màxima: 1.438 metres.
Iniciem la caminada a l'Ajuntament de Guixers, situat a la plana de Valls. Destaquem la petita ermita de Santa Maria de Valls.
SANTA MARIA DE VALLS

Comencem a caminar pel camí asfaltat que, paral·lel al riu, es dirigeix cap el veïnat de La Corriu.


Aviat deixem el camí principal, passem pel costat de Cal Culleraire i creuem el riu Aigua de Valls per un sòlid pont.
CAL CULLERAIRE


Deixem a la dreta la casa de Cal Teuler i més endavant
CAL SASTRE


A partir d'aqui seguirem un tram del GR-1. El camí ample es converteix en sender quan passem a tocar la finca de Ca l'Enric. Ara el camí supera la costa de la Serra de Sisquer fins arribar a les runes de
CAL SASTRE VELL


Després de fer un curt tram de pista, seguim per l'antic camí que, mitjançant un grauet, ens porta fins les runes de Timoneda i Can Garriga i, molt a la vora, a la bonica i pintoresca església de Sant Esteve de Sisquer, restaurada l'any 2009.


SANT ESTEVE DE SISQUER






Seguim per la carretera asfaltada en direcció a Montcalb. A la dreta i a dalt del turó hi ha les restes, molt malmeses, del castell de Sisquer. Aviat, després de deixar la carretera asfaltada, passem pel costat de
FONTANELLA


És una de les poques cases encara habitades d'aquests tocoms. Seguint per la pista aviat passem prop de la casa de Pellices , després de planejar entre alzines, arribem a la petita ermita de
SANT SALVADOR DE VILAVERD




Passem a prop de la arrecerada casa de
CAN COSTA

CAN COLLELL

SANTA MAGDALENA DEL COLLELL

Església romànica del segle X-XI formada per una nau rectangular amb un absis de planta semicircular; estan separats per un arc triomfal, molt barroer, que arrenca de dues impostes aixamfranades. Els murs, molt prims van ser sobrealçats i l'antiga coberta, probablement de fusta, va ser substituïda per una volta de rajola. La teulada és de dos vessants i cònica a l'absis. nomes hi ha una finestra prop de l'absis, d'una esqueixada i sortides rectangulars. La porta té una llinda monolítica on ha estat retallat un arc rebaixat molt barroerament. Al damunt hi ha un campanar d'espadanya, d'una finestra rectangular. L'església està orientada a l'est i l'aparat és de pedra rústega, trencada a cops de maceta i amb correus més grossos per reforçar els angles.
Ara enfilem el darrer tram de pujada seguint diferents trams de camins carreters i de pista asfaltada fins arribar al conjunt de Montcalb, on destaca l'església dedicada a Sant pere i les cases de Ca l'Escardill, Cal Serena i Cal Cardona.
SANT PERE DE MONTCALB


Comença una davallada que ens portarà fins el fons de la vall. En el primer tram, el camí passa entre antics camps de conreu avui aprofitats per a pastura. Aviat arribem al conjunt d'edificacions de
LA CORTINA

Passem per la font de La Cortina, aprofitada també com a safareig. El camí davalla fort pel peu del cingle del Sauquer, passa a tocar la font de l'Arç i arriba a les runes de Cal Raler. Ara per pista es camina més còmodament fins arribar davant de la casa de Vall-llonga i Cal ou, ja al Pla de Sant Romà.
PLA DE SANT ROMÀ



Caminem a prop de la casa de Cal Parrillo i, pel mig del bosc, baixem fins a trobar una pista forestal que, en molts trams, ha substituït l'antic camí. Seguim baixant per la pista que s'endinsa en una espessa baga de pi roig.

Enfront, tenim una bona panoràmica del veïnat de La Corriu, amb els cingles de La Torre i l'enlairat santuari de Puig Aguilar. Finalment arribem al fons de la vall davant d'un modern edifici d'una central hidroelèctrica.

Molt proper ens queda el Molí de La Corriu. Important edificació que fins no fa massa anys fou un dels indrets de confluència de totes les cases dels veïnats de La Corriu i de Montcalb ja que era l'únic molí que existia en aquest tram de riu. Actualment és habitat a temporades. Anem seguint paral·lels al curs de l'aigua. El camí fa petite pujades i baixades tot buscant els millors passos.

Seguim per una pista. A l'esquera, ens queda e Gorg de l'Olla, lloc on el riu s'escola entre grans blocs de roques. Més endavant deixem la pista i baixem a reuar de nou el riu per una palanca provisional. Per un corriol de pescadors arribarem aviat davant la gran casa del Riu de Valls, situada a l'altra vora. Tornem a creuar el riu per un pont. Davant ens queda l'edifici d'una altra central hidroelèctrica.
Finalment per una pista asfaltada retornem a l'Ajuntament de Guixers, passant abans, pel costat de les runes de Can Cunai.
18ª CAMINADA VALL DE LORD

SANTUARI DEL MIRACLE


Immediatament sobre aquest primer cos s'eleva el segon amb la gran fornícula o portalada que fa de marc a la imatge de la Verge, col·locada en una peanya de 30 cm d'alçada. És un tron opulent i de gran efecte que per la part de darrere es prolonga formant un cambró, al qual donen accés dues escales amb les corresponents portes obertes als costats del retaule, a peu pla del presbiteri. A banda i banda d'aquesta portalada central, descansen sobre altres tantes peanyes sis estàtues gegantines: a la dreta del retaule, sant Josep, sant Ramon Nonat, i sant Esteve; a l'esquerra, sant Joan Baptista, sant Pere i sant Tomàs apòstol. Darrera les imatges s'eleven columnes ornades amb garlandes de flors, fruits i fullatges, i les pilastres que sostenen l'enorme frontó curvilini, en el centre del qual apareix l'Esperit Sant, que representen la caritat i flanquejada per dues estàtues que representen la fe i l'esperança. A continuació s'alcen dos grups de pilastres que formen el tercer cos. L'estàtua imponent de sant Martí de tres metres d'alt; entre dos àngels , en constitueixen el centre. Dos grans gerros de flors i quatre àngels, els del mig portant la bola del món, coronen el majestuós retaule.

Aportació fotogràfica del company Mauri.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada